Реклама / Ads
17| 6667 |26.02.2020 НОВИНИ

Политическо убежище в САЩ получи бившият главен прокурор на Гватемала

.
Телма Алдана Източник: ElPeriodico
САЩ предоставиха убежище на бившия главен прокурор на Гватемала Телма Алдана. Това се случва само няколко дни след като страната й подаде искане за екстрадиция, основаващо се на обвинения за присвояване, лъжа и данъчни измами, най-вероятно повдигнати като отмъщение за усилията й в борбата с корупцията в страната.
 

За случаят информира от международния проект за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), като допълва, че Телма Алдана е на 64 години, а репутацията й в международен план е като на рицар кръстоносец, но в борбата срещу корупцията и злоупотребите на правителството.  Като главен прокурор, тя преследва и вкарва в затвора бившия президент на Гватемала Ото Перес Молина и започва разследвания срещу неговия наследник, бившия президент Джими Моралес и членове на неговото семейство. Само през 2017 г. оглавяваната от Алдана  институция постига 9 358 присъди. Същата година тя е обявена за един от 100-те най-влиятелни хора на планетата в класацията на списание Time.

 

„Алдана показа, че върховенството на закона може да победи корупцията - дори когато тя се простира до най-високата длъжност. Това е урок, който всяка държава трябва да помни “,  пише известеният  адвокат и председател на Трансперънси интернешанъл Хосе Карлос Угаз, по повод номинацията й.

 

След многобройни заплахи със смърт и случаи на тормоз, Алдана беше принудена да подаде оставка. Тя е поставена под защита, осигурена от Интер-Американската комисия по правата на човека. През 2018 г. е отличена с наградата за право на поминък на Швеция, обявена за „алтернативна Нобелова награда“ . През миналата година Алдана се кандидатира за президент на страната си, но тогава са повдигнати обвиненията, за които се твърди, че са изфабрикувани от нейните противници, а Конституционният съд отхвърля кандидатурата й въз основа на обвинението за корупция. След издаване на заповед за арест срещу нея Алдана напусна страната.

Председателят на Комитета по външни работи на САЩ Елиът Енгел  обяви късно в понеделник вечер в Twitter, че искането за убежище на Алдана е одобрено. „Телма е шампион за справедливост и това е голяма победа в международната борба с корупцията“, пише той.

 

"Никога не съм си представяла, че ще стана политически бежанец в Съединените щати", написа самата Алдана във вторник сутринта и допълва „Когато получих новината, плаках, защото ми липсва страната. Сега разбирам страданието, през което са преминали моите сънародници мигранти, когато напускат страната ни. "

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6533 |21.02.2020 Радан Кънев: Ставаме свидетели на несериозно политическо поведение за влизането в еврозоната . 0| 4602 |20.02.2020 Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище . 7| 4891 |20.02.2020 Фандъкова увърта за винетките - ама това щяло толкова да струва, за онова се искало политическо решение . 10| 6069 |09.02.2020 Мирослава Тодорова: Нито един човек не следва да се употреби като инструмент за геополитическо противопоставяне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads