Реклама / Ads
0| 3781 |07.04.2022 НОВИНИ

Politico: Активисти блокират беларуската граница. Спират камионите до Русия

.
Блокада на важен граничен пункт между Полша и Беларус - ГКПП Кукурики, планират да направят полски и украински активисти. Целта е да се запуши трафика на тежкотоварни камиони, насочващи се на изток от Европейския съюз. Блокадата трябва да започне днес и може да продължи 10 дни, заявиха групата активисти на Евромайдан-Варшава в публикация във Facebook.
 

"Всеки камион, превозващ стоки до Русия, означава пари в подкрепа на руската икономика и армия. Ние искаме това да приключи", казва Виктория Погребняк, украинска активистка на Евромайдан-Варшава, пишат от “Politico”.

 

Протестната акция идва в момент, в който Варшава и други държави от Централна Европа засилват натиска си върху Брюксел и настояват да се забранят повечето сухопътни превози между ЕС, Беларус и Русия. Европейската комисия предложи блокиране на руски и беларуски автомобилни транспортни оператори като част от нов кръг от санкции след нахлуването на Русия в Украйна и последните съобщения за зверства, извършени от руски войски в Буча. 

 

Блокадата близо до ГКПП Кукурики няма да е първото подобно усилие. Групата, заедно със съюзнически организации, блокира границата миналия месец и предизвика 25-километрови задръствания. Камиони чакаха над 80 часа в опит да преминат в Беларус.

При протеста се стигна и до сблъсъци като демонстрантите в крайна сметка бяха разпръснати от полицията. Активистите се надяват, че прекъсването тази седмица ще бъде още по-голямо.

 

Този ​​път ще бъдем по-добре подготвени. Ще дадем на шофьорите повече информация за това какво се случва в Украйна“, каза още Погребняк. 


Очаква се в демонстрацията да се включат до 2000 души.

 

По-рано тази седмица активисти блокираха и магистрала А2 в Полша близо до полско-германската граница, като призоваха германския канцлер Олаф Шолц да "престане да финансира военни престъпления". Полското правителство призова за забрана на превоза на товари към Беларус и Русия, но казва, че се нуждае от разрешение от Европейската комисия, за да действа. Докато това не се случи, Варшава заяви, че всеки камион ще бъде подложен на щателна проверка, за да може властите да се уверят, че не се превозва контрабанда. 

 

Полските власти казват, че обемът на трафика към Беларус е намалял наполовина след избухването на войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3101 |01.04.2022 Киев: Руските сили блокират автобуси, напускащи Мариупол . 0| 3038 |29.03.2022 ЦСКА и ФК ”Дунав” ще блокират Дунав мост, искат оставката на Боби Михайлов . 0| 3356 |29.03.2022 Politico: САЩ обучават украински военни в Полша? . 0| 4080 |21.03.2022 Politico: България играе двойна игра и е Троянският кон на Москва в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads