Реклама / Ads
12| 3353 |15.02.2022 НОВИНИ

Politico: На сцената в Кремъл - Путин и Лавров в танц на деескалацията

.
Руският президент Владимир Путин и довереният му външен министър Сергей Лавров заявиха в понеделник, че няма да има непосредствен удар над Украйна от страна на Москва, а Кремъл е готов да продължи дипломатическия диалог със Запада, който се води от САЩ. И това - ден след предупреждението на Вашингтон, че Русия може да нападне в сряда. Геополитическият танц на Путин и Лавров беше с толкова добре измислена хореография, че спокойно срещата помежду им можеше да се проведе в Болшой театър.
 

“Сергей Викторович, по Ваше мнение - има ли шанс да постигнем споразумение с нашите партньори по важни въпроси, които в момента предизвикват опасения, или това е просто опит да ни въвлекат в един безкраен преговорен процес без логичен и ясен изход?”, попита Путин във разпространено от Кремъл видео. 

 

“Владимир Владимирович, вече сте казвали неведнъж - Вие и всички останали представители на Руската федерация предупредихте многократно, че Москва не е съгласна с безкрайни преговори и казусът трябва да бъде разрешен днес. Но се пак… Шанс винаги има. Струва ми се, че възможностите ни не са изчерпани. Разбира се, това не трябва да продължава вечно. Но на този етап предлагам те да продължат и да се увеличат”, отвърна Лавров.

 

“Добре”, отвърна Путин. 

 

Държавният глава попита външният министър на Украйна има ли вече подготвен писмен отговор на НАТО и САЩ, а Лавров бързо отвърна - да, цели 10 страници. 

 

Нито един от двамата политици няма да спечели награда за актьорско майсторство. Били са на ръководните си постове твърде дълго време, за да проявят каквато и да било креативност и вдъхновение. Но публиката въпреки това въздъхна с облекчение. Особено като се има предвид, че САЩ предупредиха зловещо в петък за кибератаки, наземна инвазия и ракетни удари. Но уверенията, че все още няма да има ескалации, бяха дадени и след среща между Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, който съобщи, че някои от руските военни учения, които предизвикаха тревога на Запад, вече са приключили.

 

Официални представители на Кремъл вече седмици наред се присмиват на Запада и определят тревогите им като истерични. Дори когато Москва продължи да натрупва военни по границата с Украйна, на собствена територия, а и в Беларус. Заплахата от бъдещ конфликт обаче остава - Лавров многократно напомни, че разговорите не трябва да продължават до откат, а освен това САЩ и НАТО съвсем скоро ще получат въпросния отговор от 10 страници. 

 

В понеделник обаче имаше и други индикации, че всички търсят начин да излязат от задънената улица, в която в момента се намира конфликта. По време на среща в Киев между германския канцлер Олаф Шолц и украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че Украйна може да даде на заден ход в намерението си да се присъедини към НАТО - потенциален отговор на едно от основните искания на Кремъл.

Шолц каза още, че  получил уверения, че Украйна ще продължи със "съответните законопроекти, които са ни необходими за продължаването на Минския процес" — прилагането на отдавна прекъснатите мирни споразумения, чиято цел е да сложи край на продължаващата почти 8 години война в Донбас.

 

Все още обаче остават пречки за прилагането на Минските споразумения. И въпреки това смяната на тона по въпроса с членството на Украйна в НАТо е особено забележима. Зеленски обаче настоя, че страната му не се е отказала от стремежа си да се присъедини към Алианса, но отсече - за да стане това факт, всички 30 членки трябва да са съгласни.

Днес германският канцлер Олаф Шолц се отправя на ключова визита в Москва. 

 

Една от основните теми ще бъде "Северен поток - 2". Газопроводът все още не е получил одобрение от германския енергиен регулатор, а предупрежденията към Москва са, че проектът може да стане заложник и обект на санкции, ако Кремъл нападне Украйна. "Северен поток - 2" е ключов за Русия, тъй като по този начин Москва ще заобиколи Украйна при доставката на газ. 

 

С нарастването на напрежението и други световни сили заеха позиции. Китайският президент Си Дзинпин, който се срещна с Путин в Пекин, заяви, че се присъединява към призивите на Русия за гаранциите за сигурност и спиране на процеса по разширяване на НАТО. Турският президент Реджеп Ердоган посети Киев и обяви планове за изграждане на фабрика в Украйна за производство на въоръжени дронове. Ердоган призова за мирно разрешаване на кризата в съответствие с международното право и предложи да бъде домакин на директна среща между Путин и Зеленски.

 

Такава среща лице в лице все още изглежда малко вероятна за момента.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3323 |15.02.2022 Кремъл: Русия не е готова за дългогодишни преговори със САЩ и НАТО . 4| 3175 |14.02.2022 Зарков: Гешев няма намерение да слиза от сцената. Процесът ще е мъчителен . 14| 4367 |14.02.2022 Politico: Срещата на Шолц с Путин може да е последната . 13| 3496 |10.02.2022 Politico: Дори мирните споразумения за Украйна могат да са руско оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads