Реклама / Ads
5| 3369 |16.02.2023 НОВИНИ

”Политико”: Европейската комисия се отказа да санкционира руския ядрен сектор

.
Европейската комисия се отказа от плановете си да санкционира руския ядрен сектор или неговите представители в следващия пакет от санкции, съобщава ”Политико”, като се позовава на свои източници.
 

Комисията първоначално е информирала европейските столици, че ще подготви санкции насочени към гражданския ядрен сектор на Русия. Преди срещата на лидерите на ЕС миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски призова да се накаже поне руската компания за ядрена енергия "Росатом", обвинявайки я в отвличане на украински деца.


Но този план се провали, казаха тримата дипломати, посочвайки последните проекти за санкциите, обсъждани от европейските посланици, които трябва да постигнат единодушие по тях преди те да бъдат приети и да влязат в сила.


Десетият пакет от санкции, който ЕС иска да приеме преди 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната, съдържа различни ограничения към сектори, като авиацията и отбраната, визови ограничения и замразяване на активи на лица и компании, но в списъците, обсъждани от посланиците няма мерки спрямо ядрения сектор, съобщава "Политико".


Унгария отдавна се противопоставя на насочването към ядрения сектор, посочвайки зависимостта си от "Росатом", която е собственик на ядрената й централа. За да преодолее потенциално вето от страна на Унгария, ЕС обмисляше да включи отделни служители на "Росатом" и други компании в списъка, но в крайна сметка реши да не го направи.


"Унгария не го допуска, тъй като тяхната ядрена централа е собственост на "Росатом" и те казват, че тя произвежда 50% от енергията на страната. Но санкциите срещу лица (освен главния изпълнителен директор) не трябва да оказват влияние върху енергийната сигурност и ЕС трябва да отговори на искането на Зеленски", цитира изданието неназован европейски дипломат.


Франция също изрази предпазливост, като служител на френското министерство на икономиката каза пред репортери по-рано тази седмица, че "много атомни електроцентрали използват руско гориво".


Изданието не споменава изявлението, направено от президента Румен Радев пред български кореспонденти в Брюксел преди срещата на върха на ЕС миналата седмица. Тогава президентът заяви, че София ще използва ветото си, ако се стигне до санкциониране на руската ядрена енергетика.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3503 |08.02.2023 ГЕРБ сезира Комисията за защита от дискриминацията по случая Морфов-Будинов . 16| 9191 |02.02.2023 Срам за България - Европейската комисия връща наблюдението и докладите . 2| 3035 |31.01.2023 Правната комисия решава на второ четене за контрола на главния прокурор . 0| 2978 |26.01.2023 Вътрешната комисия в НС ще заседава по казуса със ”златните паспорти”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads