Неделя, 19 Ноември 2017, 14:25
Frognews
1| 2707 |14.11.2017

Политолог: Инициативата за промени в Конституцията на ГЕРБ е публичен пиар

.
”Не мисля, че тази инициатива, в този момент, би имала някаква друга употреба освен публичен пиар на вносителите на това предложение, защото знаете, че за да минат промени в Конституцията от обикновено Народно събрание трябва да се съберат 180 гласа в парламента, които към момента - без да се включи БСП в това гласуване, да ги подкрепи, няма как станат. Това каза за ”Хоризонт” политологът Стойчо Стойчев.

Мнението по повод идеята на ГЕРБ за промени в основния закон, които да дадат възможност да отпадне давността за разследване на престъпления, свързани с приватизацията.

"Според мен съвсем друга е идеята тук - не толкова да се разследва приватизацията, защото, ако е имало ресурс да се разследва приватизацията, то е щяло да стане вече, така или иначе. ГЕРБ не са на власт от миналата година, ГЕРБ управляват държавата с прекъсвания кратки от 2009-та година, посочи още анализаторът.
Въобще цялото това желание на политическите сили да се разследва приватизацията на думи е съпроводено с едно искрено нежелание да се прави това на дела", каза той.

Стойчев обаче не изключи възможността и управляващи, и опозиция да подкрепят идеята за промени в Конституцията заради давността по престъпления, свързани с приватизиционни сделки. Той коментира, че отпадането на давността може да се превърне в допълнителен коз за оказване на политически натиск: "Аз като нищо си мисля, че това може да стане, за да се отправи някакъв вид послание към обществото като: "Видите ли, ние политиците нямаме нищо против да се разследва, напротив - искаме да се разследват сделките за приватизацията", след което ще се хвърли цялата отговорност за изпълнение на това решение върху съдебната власт. Защото на всички и ясно, че когато имаш нереформирана съдебна власт, отпадането на давността за каквито и да било престъпления, е един допълнителен инструмент в ръцете на Прокуратурата, който тя може да използва за оказване на политическо влияние. И след това ще бъде вече много интересно да се наблюдава как Прокуратурата ще използва тази давност, кои точно сделки ще разглежда - всичките ли ще разглежда..."

"В момента така се поставя въпросът, че всеки един, който е против тази промяна в Конституцията, ще бъде моментално определен като защитник на приватизацията, защитник на статуквото, защитник на задкулисието, което е доста опасно, защото в публична среда, в която се създава усещането че, или подкрепяш тази промяна, или си корумпиран, вече се развързват, пак казвам, ръцете на такива мрежи, включващи политици, прокурори, следователи и какво ли не да оказват натиск и да гонят вещици", каза още Стойчев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Жители на ”Владая” и ”Княжево” протестират за по-добра инфраструктура 0| 331 |19.11.2017 . Варненец стана световен шампион по ММА 0| 369 |19.11.2017 . Борисов събра министрите заради катастрофите край Ловеч 2| 850 |19.11.2017 . Неправилна маневра е водещата верися за катастрофата при Микре 0| 813 |19.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах