Реклама / Ads
1| 3699 |12.12.2023 НОВИНИ

Политологът Милен Желев: "Въздушен" Шенген - въздух под налягане

.
Милен Желев
България не трябва да се задоволява с този "въздушен" Шенген - това е въздух под налягане. Това каза пред БНР политологът Милен Желев. "Темата за Шенген е тази, която обединява почти всички партии в българския парламент. Тя беше посочена като приоритет от правителството", напомни той.
 

И изрази опасението си, че влизане във "въздушен" Шенген би било крайно недостатъчно: "То няма да оправи пречките пред бизнеса, няма да постигне целите на правителството и би било крачка назад".


Думата "некоалиция" е показателна за това, че някой някъде не ни казва истината, коментира политологът в предаването "Преди всички".


"Всички знаем, че това е коалиция. Предстои един ден да бъде подписано коалиционно споразумение. Но до тогава някой ни лъже".


Според него коалиционното споразумение предполага една политическа хигиена, коалиционна култура и откритост към българските граждани. В противен случай има едно надлъгване, което на народен език се нарича интрига, добави той.

По думите му няма достатъчно пари в хазната, за да бъдат удовлетворени всички. Това може да се случи само с ефективно разходване, а това се случва чрез реформи, но в момента те липсват. Милен Желев очаква тепърва да се надига недоволство.


Политологът е на мнение, че е логично Мария Габриел да бъде премиерът след ротацията. Според него Бойко Борисов няма интерес да се посочва друг. Ще продължат да лансират нея за бъдещ премиер, смята той. Желев обаче добави, че е логично също от ГЕРБ-СДС и ДПС да поискат преразпределение на властовите порции спрямо ПП-ДБ.


Политологът направи коментар и във връзка с отношенията между президента Румен Радев и правителството: "Последните изказвания на президента по посока на реформата в съдебната власт, която минава през конституционна промяна, той изразява един конституционен патриотизъм. Внезапно се събуди у държавния глава един конституционен патриотизъм. Евентуално изтъкна, че би могъл да направи някакви митични промени, но всички знаем, че той не ги е направил по време служебните кабинети, когато е имал тази възможност. Работата му далеч не е толкова ярко вмешателство във вътрешнополитическите дела на страната ни. Той може да е силен, когато е международно разпознаваем. Струва ми се, че Радев с това вглъбяване във вътрешнополитическите процеси в България малко или много е международно изолиран, не на последно място и заради скритата си проруска позиция по много въпроси".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3652 |12.12.2023 Румен Гечев: Един и същи филм гледаме от последния ред на ЕС . 2| 3733 |12.12.2023 Илхан Кючюк за Шенген по въздух: Убийствена позиция и сериозно отстъпление! . 5| 3727 |12.12.2023 След 22 години Весела Лечева напусна БСП . 1| 3675 |12.12.2023 Кога ще има детска болница?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads