Реклама / Ads
3| 3323 |23.09.2022 НОВИНИ

Проф. Дронзина: Да престанем да твърдим, че ще изпращаме носни кърпички в Украйна

.
Татяна Дронзина
”Това е начинът войната да влезе във всеки дом. До този момент войната по-скоро беше влязла в домовете на етническите малцинства, които са отдалечени от центъра. Сега ще влезе в домовете на хората в големите градски центрове на Русия.”
 

Това коментира пред БНР проф. Татяна Дронзина, д-р на политологичните науки, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски" по повод обявената в Русия частична военна мобилизация.

 

Проф. Дронзина е на мнение, че това няма да бъде началото на масово антивоенно движение, което ще доведе до свалянето на руския президент, заради "дългогодишната хибридна война, която Путин водеше срещу собствения си народ и народ, рестриктивното законодателство, което беше прието, силните рестриктивни мерки".


Частичната мобилизация е доста обтекаем израз, отбеляза политологът.


"Няма да се реализира тази работа от днес за утре. Тя ще отнеме месеци."


Относно тезата за вдигане на залога в бъдещи преговори чрез провеждането на рефередумите преподавателката не мисли, че "може да се преговаря за нещо, освен за капитулация на Русия в тази война". По думите ѝ "това е опит да се излезе от войната и да се съхрани лицето на Путин".


Според нея руската армия не е успяла да се справи с украинската и затова се прибягва към "незаконни методи", визирайки предстоящите референдуми в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област.


"Засега руската емиграция се насочва към страни, които не изискват визи. Потокът по-скоро ще се излее натам, отколкото към ЕС", прогнозира Татяна Дронзина.


Най-голямата размяна на пленници до момента, която беше осъществена между руската и украинската страна, не е признак за наближаващия край на войната, смята още проф. Дронзина.


Дронзина критикува отсъствието на темата "Украйна" в предизборната кампания у нас и заяви, че "трябва да престанем да твърдим, че ще изпращаме носни кърпички на Украйна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3266 |22.09.2022 Проф. Пламен Павлов: Мобилизацията в Русия ще усложни много нещата . 0| 2955 |21.09.2022 Проф. Станчев: Русия се надява на контраофанзива, очаквам ескалация на конфликта идните дни в Донбас . 1| 2706 |21.09.2022 Проф. Радулов: Русия все още има много сериозна мрежа у нас . 0| 2904 |20.09.2022 Проф. Радулов: През последните 12 г. структурите за борба с корупцията се размножаваха като зелената еуглена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads