Реклама / Ads
0| 3764 |22.04.2023 НОВИНИ

Полша цака 2 милиарда и 400 милиона долара в помощ на фермерите

.
Източник: личен архив
Полското правителство обяви помощ в размер на 10 милиарда злоти, което се равнява на 2 милиарда и 400 милиона долара за фермерите, засегнати от пренасищането на пазара с украински внос на храни. Премиерът Матеуш Моравецки разкритикува мерките на Европейския съюз като твърде малки и закъснели.
 

Варшава одобри финансова помощ за полското земеделие, в момент когато страните от Централна Европа се опитват да постигнат споразумение с Брюксел за подпомагане на селското стопанство, след като някои от тях едностранно въведоха забрани за внос на украински хранителни продукти.

 

Полша ще увеличи държавната помощ за земеделските производители, включително възстановяването на вече платения акциз върху дизеловото гориво и субсидиите за торове и зърно. Помощта ще бъде финансирана от държавния бюджет.

 

"Това, което ЕС ни предлага е със закъснение и твърде малко, капка в морето на фона на нуждите. Като член на Евросъюза трябва да искаме разрешение за определени процедури. В някои случаи това отнема прекалено много време. Затова призоваваме Европейската комисия да разреши възможно най-скоро да се предоставят субсидии за фермерите от нашия бюджет", заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.


Няколко централноевропейски държави се превърнаха в транзитни маршрути за украинско зърно, вследствие на което милиони тонове зърно останаха в страни, граничещи с Украйна, принуждавайки местните фермери да се конкурират с потока от евтин украински внос.

 

Европейската комисия предложи 100 милиона евро помощ за централноевропейските фермери в допълнение към предишния пакет от 56 милиона евро.

 

Брюксел обеща да предприеме спешни "превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и семето от рапица, но централноевропейските държави искат този списък да бъде разширен, за да включва продукти, включително мед и някои меса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2650 |21.04.2023 Богатството на Мъск се стопи с 12,6 милиарда долара . 0| 3141 |21.04.2023 Планира се: Германия изтегля батареята ”Пейтриът” от Полша . 0| 2597 |19.04.2023 Зеленски похвали войските на границата на Украйна с Беларус и Полша . 10| 3149 |16.04.2023 Брюксел определи като “неприемливо” решението на Унгария и Полша за украинското зърно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads