Реклама / Ads
1| 3208 |02.10.2023 НОВИНИ

EK е получила българския план за възстановяване и устойчивост

.
Източник: личен архив
България в петък изпрати до Европейската комисия искане за изменение на своя план за възстановяване и устойчивост.
 

Искането на България се основава на необходимостта да се вземе предвид преразглеждането в низходяща посока на максималния размер на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост, от 6.27 милиарда евро на 5.69 милиарда евро.

 

Преразглеждането е част от актуализацията от юни 2022 г. на коефициента на разпределение на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост и отразява сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 г. и 2021 г. в сравнение с първоначално предвидените.
Предложеното от България изменение на плана, което сега ще бъде оценено от Комисията, засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план.

 

Средствата за някои от тези инвестиции са намалени, като например инвестициите, свързани с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници и модернизацията на болничните съоръжения. Три инвестиции са премахнати от плана, а именно тези в подкрепа на цифровата трансформация на „Български пощи“, изграждането на интермодален транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението, контрола и ефективното използване на водите.


Сега Комисията разполага с до два месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии за оценка съгласно Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. Ако оценката на Комисията е положителна, тя ще направи предложение за изменено решение за изпълнение на Съвета, за да бъдат отразени промените в българския план. След това държавите членки ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на Комисията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3156 |02.10.2023 Берлин: Киев се превърна в най-големият получател на германско оръжие . 3| 3763 |02.10.2023 Ето ги шестте искания на протеста на въглищари . 5| 3214 |02.10.2023 Външните министри на ЕС ще разгледат мирния план на Зеленски на срещата на върха в Киев . 2| 3201 |02.10.2023 Заплашва ли отново "Вагнер" Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads