Реклама / Ads
6| 6434 |26.06.2009 НОВИНИ

Пореден пътен терорист се измъква от закона?

.
Диана Фратева
До средата на юли ВКС трябва да вземе решение дали да възобнови разследването за убийството на 18-годишния Божимир от Несебър, а така да се стигне и до преразглеждане на присъдата за смъртта му. На 15 юни върховните магистрати заседаваха по жалбата на почернените родители.
 

Момчето издъхна през май миналата година, след като изкара в кома 6 м. във ВМА. Божимир беше размазан от автомобил близо до автобусна спирка на вътрешен път между Равда и Несебър през декември 2007 г. По-късно шофьорът-убиец Димитър Янчев получи условна присъда от една година, след като постигна споразумение с прокуратурата, без родителите на жертвата да са уведомени за това. Така реално семейството бе лишено от възможността да обжалва пред по-висша инстанция.

Майката на Божимир Диана Фратева изпрати наскоро лично жалба до главния прокурор Борис Велчев, а след последвала проверка на държавното обвинение се установи, че наистина са допуснати нарушения при постановяване на условната присъда на Янчев. Наказанието на убиеца не отговаряло на деянието извършено от него. Прокуратурата установила и допуснати пропуски при разследването на инцидента.



Жители на Несебър, протестират срещу условната присъда на пътния убиец

Майката е категорични, че кръвната проба на шофьора е взета едва на другия ден след пътния инцидент. Няма категорични резултати, при каква скорост е причинена смъртта на Божимир. Чак 4 дни след трагедията пък за експертиза е прибран автомобилът-убиец. През това време виновният шофьор успял да му смени бронята и предното стъкло, увредени при удара.

Диана Фратева е поразена най-много от факта, че убиецът на сина й продължава да шофира фаталния автомобил из улиците на Несебър. Тя обяснява, че градчето е известно като отделна държава, със свои правила и неписани закони. Жената е категорична, че единствено желаят обективно разследва и справедлив процес, който да прати виновника зад решетките. Тя открито се съмнява, че споразумението с прокуратурата и условната присъда са изманипулирани от подкупни магистрати. Съзира, че убиецът на сина й се покровителства от кмета на Несебър, с който имат роднински връзки. Опасенията на Фратева са, че има опасност определени среди да направят опит за оказване на натиск и върху софийските магистрати, които трябва да вземат важното решение тези дни.

От Асоциацията на жертвите пострадали при автомобилни катастрофи коментираха, че отдавна настояват за адекватна промяна на законодателството, което да не допуска постигане на споразумение с прокуратурата при смъртни инциденти. Те ще следят за решението на ВКС, за да не се допусне поредният пътен терорист да се измъкне безнаказано. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4614 |02.06.2009 Животновъдите излизат на пореден протест . 27| 5219 |11.02.2009 Пореден критичен доклад на Еврокомисията за България даде оценка за управлението . 2| 4575 |19.09.2008 "Топлофикация" - София прави пореден опит да събере задълженията . 3| 5025 |26.07.2008 Терористи заплашват Олимпиадата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads