Реклама / Ads
0| 2773 |16.03.2022 НОВИНИ

Посланик Москаленко: Мариупол е разрушен на 80%, убитите там са над 3000

.
Виталий Москаленко Източник: Facebook
Над 3000 са убитите в Мариупол, градът е разрушен на 80%. Харков също е подложен на тежки разрушения. Киев е бомбардиран и са поразени 2 жилищни блока. Това заяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко на пресконференция след разговори с представители на ГЕРБ. Той отново призова за затваряне на въздушното пространство над страната му.
 

„Водим битка с агресора, която заплашва самото съществуване на украинската държава. Всеки ден, всеки час загиват хора, граждани на Украйна. Ще се бием до последна капка кръв. Ще отстояваме човешките идеали и независимостта на нашата държава. Сражаваме се успешно по земя. Отбиваме всички атаки. Но небето трябва да бъде затворено, защото преимуществото на агресора е доста сериозно. Това му позволява да бомбардира ”, заяви Москаленко.

 

По думите му жертвите в Мариупол са толкова много, че не знаят къде да ги погребват.

 

„Копаят ями като братски могили. В Киевска област майка и 10-годишно дете са убити при въздушна атака и са погребани в двора на дома им. Мога да дам стотици хиляди такива примери”, каза Москаленко.

 

По думите му второто изключително важно за страната му са поставки на въоръжение, муниции, каски, бронирани жилетки, снаряди, патрони, системи за ПВО, до самолети и резервни части за тях.

 

Междувременно представителят на украинското вътрешно министерство Вадим Денисенко съобщи, че около 20 хиляди цивилни са успели да напуснат обсадения пристанищен град Мариупол с лични автомобили.

 

Жителите на Мариупол бяха без отопление, електричество и течаща вода за дълги периоди от време през изминалите две седмици. Около 200 хиляди души трябва спешно да бъдат евакуирани, се посочваше в данни на украинските власти, оповестени по-рано тази седмица.

 

Службата за гражданска защита на Харковска област заяви, че най-малко 500 жители на Харков са загинали от началото на войната на 24 февруари, предаде Ройтерс.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели пред украинския посланик, че не му харесвало „това шикалкавене на правителството“.

 

„Все едно не сме в НАТО и ЕС. Вчера гледах европейските премиери са в Киев и се срещат с президента Зеленски, а нашият премиер се разхожда сред палатки“, разкритикува той министър-председателят Кирил Петков.

 

„Ако правителството има куража да се държи като евроатлантическо, ние като парламентарна група ще ги подкрепим с нашите 60 депутати. Колегите ми от парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепят всичко, което поиска посланика - от въздушното пространство до изпращане на необходимото въоръжение. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Направили сме своя цивилизационен избор“, добави Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3104 |15.03.2022 Руски войски плениха персонал и пациенти в болница в Мариупол . 0| 2955 |15.03.2022 Нови проблеми за Украйна: Конвоите с хуманитарна помощ не могат да стигнат до Мариупол . 0| 4390 |14.03.2022 Важен шпионин на ГРУ е убит в Украйна край Мариупол . 0| 3393 |14.03.2022 The Economist: Тежката съдба на Мариупол е предупреждение за цяла Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads