Реклама / Ads
4| 5681 |29.09.2012 НОВИНИ

Постигнаха компромис в полиетиленовата сага

.
От 1 октомври влиза в сила наредбата, според която от тази година найлоновите торби с дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см ще бъдат облагани с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а след това - с 55 ст.
 

Това каза Мирослав Ангелов, производител на полиетиленови торбички, след среща в Министерство на финансите, на която беше обсъдена продуктовата такса върху пликовете.

Себестойността на торбичката в момента е от порядъка на 1 и 2 стотинки, в зависимост от дебелината.

Торбичките за продължително ползване няма да се облагат от екотакса, каза Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички, след срещата.

„Уточнихме един размер и една дебелина на т.нар. торбички за многократна употреба, които няма да попаднат в обсега на налаганата екотакса”, добави Ангелов.

Предвидени са глоби от 3000 до 10 000 лв. за търговските вериги, които предлагат торби, за които не е платена такса.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви: „Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения". Тя добави, че производителите на такива пликове, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при много облекчени условия, с две години гратисен период и три години след това на изплащане

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който присъства на срещата, добави: „Това е в правилната посока, за да помагаме и практически българската природа да е по-чиста.” От понеделник, 1 октомври, ще влезе в сила промяната на този текст в наредбата.

Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация „Полимери", заяви: „В интерес на по-продължителна употреба, намерихме дефиниция, спряхме се на определен размер и достатъчна дебелина, така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда. След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6045 |08.09.2012 Плевнелиев към Скопие: Никакви компромиси с историята ни! . 24| 5342 |28.08.2011 СДС и ДСБ са заедно; имало компромис . 23| 5805 |22.07.2011 Н. Нейнски: Европа е нащрек, не прави компромиси . 28| 5483 |11.07.2011 Й. Фандъкова: Безкомпромисна съм към безотговорните с парите на общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads