Реклама / Ads
0| 4827 |17.08.2018 НОВИНИ

В Прага показват „Писмо от Бомбай“ и марка, равна на тон злато

.
Писмото с марките, които вълнуват света на филателистите...
Специалисти, запалеин филателисти и милионери се събраха в Прага при откриването на Световното изложение за марки. Интересът на всички е насочен към „кралете на филателното изкуство“ „Розов Мавриций“ и „Небесносин Мавреций“ от прословутото „Писмо от Бомбай“.
 

 Експонатът се показва публично за първи път. Богат колекционер, пожелал анонимност, е заплатил 2,5 млн евро за да бъде доставено бижуто от Швейцария в Чехия.

„Писмо от Бомбай“ е било открито в края на 19 век. То е било адресирано до пастор от Англиканската църква, който ръководел Библейското общество на о. Мавриций. Писмото е известно с двете марки в различен цвят и широка полоса за надписа. Още с откриването през 1897 г. писмото се превръща в най-уникалния филателен експонат. Редките пу публични появи оттогава са световно събитие. Въобще това е най-прославената пощенска „творба“ света.

Първоначално „Небесносиния Мавриций“ е бил притежание на барон Филип Ферари де ла Реноте, който умира през 1917 г. Сменяли са се няколко собственици. В момента уникатът се счита за собственост на чешки милионер.  

Барон Филп Ферари навремето не колекционирал просто марки, а купувал цели колекции. Така придобил и класьорите с редки екземпляри на барон Ротшилд. Част от тях са в Прага тези дни.

В чешката столица може да се види и писмо, изпратено от о. Мавриций към Бомбай. На него са залепени две марки Розов Мавриций. През 1968 г. то е било продадено на аукцион в САЩ за еквивалента на 300 кг злато по онова време (днес стоността се изчислява на около 1000 кг злато).

Изложението в Прага се охранява от десетки гардове и пециална техника. Част от ценните екзеплюри са зад бронирани стъкла. Камери заснемат всеки посетител и движението в залите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3503 |02.08.2018 КНСБ: Eдна трета от домакинствата у нас живеят под прага на бедност . 3| 4752 |24.04.2018 Скандално: Легенди на Рома показват среден пръст пред емблемата на Ливърпул . 0| 4783 |16.04.2018 72% от самотните майки са на прага на бедността . 4| 5891 |03.04.2018 ”ЧЕЗ-Прага” продължават сделката с ”Инерком” и без България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads