Реклама / Ads
0| 3574 |13.10.2016 НОВИНИ

ЕС е прахосал 5,5 млрд. евро през 2015 г.

.
Европейският съюз е изразходвал неправилно 5,5 млрд. евро през 2015 г., заяви финансовият регулатор на блока, предупреждавайки, че Брюксел трябва отново да си върне доверието на европейските граждани след Брекзит и други кризи от изминалата година.
 

Представяйки доклада, президентът на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене посочи, че европейските граждани са загубили доверието си в институциите на ЕС заради икономическите проблеми на съюза през последната година, мигрантската криза, както и референдума във Великобритания.

 

„В идващите месеци и години голямо предизвикателство пред ЕС ще бъде възстановяването на това доверие“, заяви Лене, според когото добър старт на този процес ще бъде осигуряването на правилното харчене за европейските средства.

 

„Хората не могат дори да започнат да ни се доверяват, ако не вярват, че се грижим както трябва за техните пари“, допълни той, цитиран от БГНЕС. Според доклада, т. нар. процент на грешки при харченето е намалял леко до 3,8% от бюджета на ЕС за 2015 г. в размер на 145,2 млрд. евро. Въпреки това все още е значително над приемливите стойности от 2,2%. През миналата година се наблюдава намаляване на неправилно изразходваните средства в сравнение с 2014 г., когато те са били 6,3 млрд. евро. Според Сметната палата, обаче тези данни не са признак за измами, неефективност или пропиляване на средства, а дават оценка на парите, които не е трябвало да бъдат давани, тъй като не са в пълно съответствие с европейските разпоредби.

 

В доклада се посочва още, че харчовете, ръководени едновременно от Брюксел и държавите членки, имат еднакъв процент на грешки като тези, които са управлявани директно от Европейската комисия. Общият бюджет на Европейския съюз се равнява на приблизително 1% от брутния национален доход на ЕС и на около 2% от общите публични харчове в държавите членки, допълват от регулатора. Харчовете на ЕС се равняват на средно 285 долара на гражданин от 500-милионния съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4069 |10.10.2016 Германски политик предлага общоевропейско ФБР . 0| 4733 |10.10.2016 Петър Кънев: Продукти от САЩ и Канада крият опасност за Европа . 2| 4118 |10.10.2016 Мигранти стачкуват в София, искат по 500 евро издръжка . 0| 3880 |07.10.2016 Върнаха делото за оставката на Пепи Еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads