Реклама / Ads
4| 2964 |18.02.2021 НОВИНИ

ЕК ни праща „честитки“ за транспорта, правосъдието и енергетиката

.
EK реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България в 3 сектора – Мобилност и транспорт, Правосъдие и вътрешни работи, Енергетика. Производствата за установяване на нарушения са от февруари 2021 г.

В сектор Мобилност и транспорт, комисията реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България и още 7 държави членки за това, че не предоставят и не експлоатират услуги по линии за предаване на данни на всички оператори на въздухоплавателни средства, които изпълняват полети във въздушното пространство под тяхна отговорност и имат възможност да осъществяват комуникации по линия за предаване на данни. Това е следствие от официалните уведомителни писма, изпратени на 15 май 2020 г. От всяка държава членка се изисква да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че доставчиците на обслужване на въздушното движение са в състояние да предоставят и извършват тези услуги. Съответните държави членки разполагат с един месец, за да отговорят на опасенията на Комисията, пише БГНЕС.

 

В сектор Правосъдие и вътрешни работи у нас и в още четири държави членки националното законодателство не транспонирало изцяло или точно правилата на ЕС за борба с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право. Българската правна уредба не гарантира, че расистките и ксенофобските мотиви се разглеждат като утежняващо обстоятелство от националните съдилища по отношение на всички извършени престъпления, като по този начин те не гарантират ефективното и адекватно наказателно преследване на престъпленията от омраза. България не е транспонирала правилно инкриминирането на конкретни форми на изказвания, които подбуждат към насилие или омраза, а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста. Освен това България не е инкриминирала конкретни форми на изказвания, подбуждащи към омраза, а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста.

 

Също така, Комисията изпрати мотивирано становище на България поради продължаващото несвързване на националния ѝ търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS). За да свърже националните търговски регистри и по този начин да улесни трансграничната търговия, през юни 2017 г. Комисията стартира специален инструмент, създаден съгласно Директива 2012/17/ЕС относно взаимното свързване на търговските регистри на ЕС (BRIS). BRIS позволява прозрачност на информацията за дружествата, като по този начин улеснява операциите в рамките на вътрешния пазар и намалява ненужната тежест за дружествата и бизнес регистрите. Крайният срок за България за свързване на националния търговски регистър с BRIS бе 8 юни 2017 г. На 2 юли 2020 г. ЕК изпрати официално уведомително писмо на страната ни с искане за предприемане на необходимите действия.

 

В сектор Енергетика комисията реши да изпрати официално уведомително писмо на България поради неспазване на всички изисквания на Директивата на Евратом за питейната вода, свързани с мониторинга на радиоактивни вещества. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5885 |09.02.2021 С бомбардировачи B-1 САЩ праща сигнали на Москва и Пекин . 2| 2862 |07.01.2021 Измамници пращат фалшиви имейли от името на НАП . 5| 3060 |01.01.2021 Изпращаме със самолет хуманитарна помощ за Загреб . 20| 4267 |01.01.2021 Румен Радев: България и светът изпращат една трудна и разломна година
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads