Събота, 21 Октомври 2017, 08:07
Frognews
5| 3927 |08.11.2016

Пращат всички учители на психотест

.
Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да бъдат опасни за живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в ”Държавен вестник”, съобщава Дарик.
Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни пред медията, че в списъка със заболявания влизат 9 диагнози, сред които шизофрения, педофилия, епилепсия и други. Той е категоричен, че от просветното министерство са доволни, че от МЗ са се съобразили с новия Закон за училищното образование и точно болестите, които са опасни за децата, са влезнали в този списък.

По думите на Диян Стаматов всички учители трябва да предоставят на директорите на учебните заведения медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве в началото на учебната година.
"Не бива да се работи с учители в подобна среда, които имат подобни заболявания. Изключително добре е, че здравното министерство се съобрази с периода, който изисква новият закон, за да подготви точно тези заболявания, които са опасни за децата. Това са шизофренично разстройство, психични и поведенчески разстройства, епилепсия, психични разстройства на личността и поведението разстройство на сексуалното влечение - педофилия, органични и психични разстройства като деменция и болест на Алцхаймер и белодробна с туберкулоза с бацилно отделяне. Това са девет много опасни заболявания за работа с деца в училищна и детска възраст", обобщи Стаматов.
Това не са заболявания, които касаят много хора, уточни още зам.-министърът.
"Това не означава, че това са заболявания, които касаят много хора, но за съжаление има работещи в системата на образованието, които притежават такива заболявания. Съвсем естествено е, че здравното министерство е регламентирало един разумен срок, който трябва винаги да се спазва за преглеждане. Това е всяка календарна година. В началото на учебната година до 30 септември да се извършват профилактични прегледи за тези заболявания", уточни той.
"За хората, които започват работа, се изисква по Кодекса на труда да представят медицински документ, че не притежават едно от тези изброени заболявания", уточни още Диян Стаматов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Григор на полуфинал в Стокхолм, гледа към Мастърса 0| 2330 |20.10.2017 . Нов наркотик може да убие дори при допир и вдишване 0| 2351 |20.10.2017 . Журналистката Д. Гайтанджиева: България трябва да каже на САЩ, че спираме да изнасяме оръжие за Сирия 3| 2708 |20.10.2017 . Експерти: Българинът се страхува да започне собствен бизнес 7| 2433 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах