Реклама / Ads
4| 5023 |16.06.2008 НОВИНИ

Пратихме правителствения доклад в Брюксел, чакаме ответния от ЕК на 23 юли

.
Говорителят на ЕК Марк Грей потвърди, че намерението на комисията е да представи докладите по мониторинговия механизъм за България и Румъния на 23 юли. Тази дата беше съобщена за пръв път вчера от Меглена Плугчиева.
 

 

Грей добави, че всякакви други дати и срокове, които се обсъждат, са спекулация.
"Българските власти предоставиха днес на Европейската комисия доклад, в който се отчитат реформите за по-добър контрол при усвояването на еврофондовете", съобщи още вицепремиерът Меглена Плугчиева. Така се спазва поставеният краен срок - 16 юни, за отговор на изпратеното критично писмо от комисията, в което се посочваха конкретни нарушения от страна на българската администрация.
Отчетът за свършеното от правителството е изпратен на директора на Генерална дирекция „Разширяване" в Еврокомисията Майкъл Лий. В писмото си той споменаваше в над 20 точки конкретни случаи на нарушения в усвояването на средства по програмата ФАР. Критиките на Брюксел бяха придружени от спиране на финансирането по ФАР, както и по програма ИСПА. Става въпрос за милиони евро по проекти, в които има съмнения за корупция и злоупотреби с европейски пари. Имаше намек и за спирането на още евросредства в областта на земеделието.

Меглена Плугчиева призна, че очаква обективна оценка на Европейската комисия.  

mplugchieva.jpg„Ангажиран е лично комисарят Оли Рен, по най-бързия начин, но най-прецизно и най-задълбочено, да се запознаят с доклада и да дадат своя коментар. Уверила съм Брюксел, че става дума не за някаква имитация, не за симулиране на активност пред следващия мониторингов доклад, който знаете, че излиза в края на юли, а става дума за реално действие, за постоянно действие - системата, свързана с управление на средствата, да работи постоянно", обясни вицепремиерът пред Дарик радио. Тя сподели също, че й е обещана съответната експертна помощ, която очакваме.

Междувременно стана ясно, че инспектори от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще правят проверки у нас по две седмици на месец до края на годината. Паралелно с това се въвежда компютърна система за наблюдение и управление на усвояването на парите във всички министерства и агенции.  По този повод Плугчиева Плугчиева прави уточнение по системата ЛОТАР и уверява, че това е „една система за наблюдение и управление, за следене на целия процес". „Това не е санкция, това не е някакъв специален контролен механизъм, който само към България се прилага", категорична е Меглена Плугчиева.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4726 |09.04.2008 ПС на коалицията гледа доклада за МВР; Сакскобургготски се измъкна . 14| 4693 |08.04.2008 Румен Петков връчи доклада на ИБ на БСП . 14| 4918 |07.04.2008 „Изчезнал" доклад на МВР разкрива връзките на БКП с контрабандата и мутрите . 2| 4933 |04.04.2008 Цвятко Цветков: Петков ще събере статистика вместо доклад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads