Реклама / Ads
3| 4717 |09.04.2008 НОВИНИ

ПС на коалицията гледа доклада за МВР; Сакскобургготски се измъкна

.
За пръв път в заседанието на Политическия съвет на коалицията няма да участва лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Имал ангажимент в Португалия.
 

Политическият съвет на управляващата коалиция обсъжда днес доклада на министъра на вътрешните работи Румен Петков за състоянието на неговото ведомство.

Показателен е фактът, че за първи път в заседанието на Политическия съвет на коалицията няма да участва лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който имал ангажимент в Португалия. Упълномощени от Сакскобургготски да представляват жълтата партия са зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев, председателят на парламентарната група Пламен Моллов и по всяка вероятност министрите на партията. На срещата ще бъдат разгледани и предложенията за структурни и институционални промени в системата на вътрешната сигурност.

Frognews.bg напомня, че Румен Петков получи 10-дневен срок от премиера Станишев да подготви доклад за състоянието на МВР през последните 18 години. Докладът бе написан в съкратени срокове и министърът го връчи на Станишев. До написването му се стигна след развихрилия се скандал в МВР за изнасяне на информация, събрана със специални разузнавателни средства, след твърдения за покровителстване на сивия бизнес, както и след няколко обвинения за изтичане на класифицирана информация, които прокуратурата повдигна срещу настоящи и бивши висши служители на системата.

В доклада си Румен Петков предлага конкретни мерки за реформи в МВР. Едно от предложенията е да се създаде агенция извън министерството, която да контролира използването на СРС, както и ГДБОП да се преструктурира, а лоялността на служителите в министерството периодично да се проверява с детектор на лъжата. Основният извод, който се прави е, че без радикални промени оздравяването на МВР е невъзможно.

Опозицията на свой ред е на мнение, че от доклада няма да има полза. Депутати от Парламентарната вътрешна комисия вече изразиха недоумение от факта, че вътрешният министър на практика проверява сам себе си. Вчера обаче приемането на проектодоклада за скандала в МВР беше отложено по искане на депутатите от БСП, които заявиха, че се нуждаeли от повече време, за да се запознаят с доклада и да внесат свои писмени корекции в него.

Тази сутрин депутатът от ДСБ Елиана Масева оповести по БНР, че достигането на доклада до медиите не било предвидено от БСП и ДПС, защото в изводите се съдържат факти, включващи ангажимента на лица от МВР при производството на синтетична дрога и странни контакти на ръководители на МВР с лица, обект на оперативни разработки. Докладът бил отложен, тъй като в констативната част имало нелицеприятни данни, разкрити при проведените срещи с хора, които са работили и работят в МВР, според Масева.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4665 |08.04.2008 Румен Петков връчи доклада на ИБ на БСП . 0| 5910 |11.03.2008 ВАС ще разгледа жалбата на обвинените в картел за олио . 0| 5841 |11.02.2008 Трите партии от коалицията - поотделно на избори . 2| 4582 |04.02.2008 ЕК не изненадва с доклада си никого у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads