Реклама / Ads
21| 7028 |03.02.2022 НОВИНИ

Прави ли се опит да се овладее тайно БАБХ? Поставена ли е на карта националната ни сигурност?

.
Кирил Петков, Христо Даскалов
Може ли Българската агенция по безопасност на храните да бъде овладяна от тайни задкулисни играчи, чиято единствена цел е финансово облагодетелстване. Този въпрос става все по-актуален на фона на натиска на част от управляващите да отцепят ключовата за живота на хората Агенцията от земеделското министерство и тя да премине под шапката на МС и лично на министър-председателя.
 

Оказва се, че проблемът е злободневен, тъй като в самата коалиция не само, че няма единно мнение по този въпрос, но доказани експерти са категорични, че отделянето може да застраши националната сигурност на страната.

 

Наскоро председателят на земеделската комисия към НС Пламен Абровски, безспорен специалист в тази област и силно критичен към корупционните практики,  призна пред специализирания сайт agri.bg: “Ако въобще е възможно БАБХ да се отдели, това ще бъде изключително дълъг, сложен и труден процес.  Рисковете с излизането от МЗ граничат с националната ни сигурност. По време на коалиционните преговори той беше единственият човек /бел. ред Христо Даскалов - сега шеф на БАБХ/, който настояваше това да се случи.  Ако в сегашната ситуация има поне на хартия разписани някакви правила за контрол, когато тази агенция излезе и мине под шапката на министър-председателя, как ще се упражнява контрол върху нея? Лично премиерът ли?”. 


След като не се дава разумно обяснение за исканата промяна, логичният въпрос, който изплува на преден план е кой и защо натиска БАБХ да мине под контрола на премиера?! Липсата на отговор, роди куп подозрения, свързани най-вече със задкулисен опит ведомството да бъде използвано за лично облагодетелстване на хора, близки до определени политически кръгове. 

 

БАБХ бе една от институциите, чиито директор бе сменен. настоящият й шеф Христо Даскалов се оказа подгласник на Кирил Петков  в листата на ПП в Пловдив. Интересен факт е, че до миналата година Даскалов е бил член на ДСБ цели 16 години. Според източници в парламента, той съвсем изненадващо напуска партията с мотива, че не вижда  кариерно развитие. Даскалов е руски възпитаник. През 1985 година завършва московския ветеринарен институт. Само няколко месеца след като напуска ДСБ,  ученият постига целта си, като тръгва стремглаво нагоре, оглавявайки БАБХ. На политиците им изглежда твърде странна симбиозата между завършилият  Харвард Кирил Петков и Даскалов, който освен, че е доста по-голям от премиера, е усвоявал науките в сърцето на Русия.  

 

Имотният регистър показва сериозен интерес на професор Христо Даскалов към поземлени имоти специално в  Първомай, върху които реално може да се строи. Купава ги като физическо лице. Така в края на 2021 г. от общината се сдобива с парцел, който по документи е 460 кв. м. Преди това - в края на 2018 г. става собственик на 9 декара земя в местността  “Бюкя” край Първомай. Отново  същата година на негово име след покупка записва сграда с парцел, чиято площ е 460 кв. м. Очевидно, че годината се оказва спорна за Даскалов, защото той придобива още едни имот от близо 9 декара. Оказва се, че настоящият шеф на БАБХ води спор и за други декари земи в Първомай, купени преди години.

 

Видно от биографията на Христо Даскалов, той има три деца. Малкият му син - Димитър, видно от регистрите, е  доста предприемчив. Само на 22-годишен, а вече “върти” две фирми.  Първата се занимава с туристическа дейност. Нарича се "ДОБРИ НЕЩА" и е регистрирана в Добринище-Банско, когато младежът е едва 19-годишен. След това синът на шефа на БАБХ се впуска и в друго приключение с  “МУУДУЕЪР", фирма - чиито предмет на дейност е изработка на облекла и аксесоари. 


В медийното пространство се завъртяха съмнения, че връзката между Даскалов с премиера е станала през бизнеса му с хранителни добавки, и то още преди да поеме към политиката. До този момент нито един от двамата не ги е потвърдил или отрекъл.  


Липсата на ясни аргументи защо БАБХ трябва да се “мести” от едно място на друго “роди” голямо напрежение и в самата институция. Немалка част от експертите обмислят да напуснат системата, именно заради несигурността, че от тук насетне политическите решения няма да им гарантират предвидима кариера, а единствено ще ги лашкат в една или друга посока.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3108 |02.02.2022 Втори опит: Бербатов официално се кандидатира за президент на БФС . 5| 3157 |02.02.2022 Политически психолог: Таванът на това правителство са местните избори . 24| 4960 |01.02.2022 Путин: Влезе ли Украйна в НАТО и опита да си върне Крим, трябва ли да воюваме с НАТО? . 6| 3906 |01.02.2022 Кристиан Вигенин: ”Продължаме промяната” се опитва да се еманципира от президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads