Реклама / Ads
1| 3608 |28.08.2023 НОВИНИ

Правителството: Определянето на параваните за гласуване с хартиена бюлетина е извън правомощията ни

.
Източник: личен архив
Определянето на вида и размерите на параваните за гласуване с хартиени бюлетини излиза извън правомощията, предоставени на изпълнителната власт от Изборния кодекс (ИК). Това се казва в писмо на главния секретар на Министерския съвет (МС) до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК), изпратено днес.

Повод е подготвеният проект за решение на ЦИК, в който на МС се вменява задължението да определи вида и размерите на параваните за местните избори на 29 октомври т.г. С този отговор правителството потвърждава позицията на служебния кабинет преди парламентарните избори на 2 април т.г. 

 

Законодателят изрично е ограничил участието на органите на изпълнителната власт до организационни и технически дейности по осигуряването на избирателните комисии. Определянето на изисквания за елементите от оборудването на избирателните секции би представлявало намеса на правителството в изключителните правомощия на избирателните комисии.

 

Освен това, всеки акт или действие на МС извън неговите правомощия по Изборния кодекс би бил незаконосъобразен, ако е основан единствено на задължение, възложено с решение на ЦИК, се казва в писмото.  

 

Параваните за гласуване с хартиени бюлетини са елемент от оборудването на изборните помещения и затова според ИК тяхното осигуряване е ангажимент на общинските администрации. Изискванията и детайлите относно оборудването на тези помещения се определят с методически указания на ЦИК в съответствие с нейните правомощия по чл. 57 от ИК. Това включва параваните, които заменят т.нар. "тъмни стаички", чиито параметри винаги са определяни от ЦИК.

 

Законовата задача на параваните за гласуване с хартиени бюлетини и на преградите за гласуване с машини е да се осигури както тайната на гласуването, така и възможност за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. За постигането на тази цел законодателят не е сметнал за необходимо да изисква те да отговарят на единни технически изисквания, с което е дал възможност на общинските администрации и секционните избирателни комисии при тяхното поставяне в предизборния ден да се съобразят със спецификите на изборното помещение. Единствените технически изисквания към параваните е техният вид и размер да позволяват поставянето на таблата с информация за избирателите, чийто вид и размер се определят отново от ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2559 |21.06.2023 Лидия Шулева за бюджета на правителството: Има нужда от преглед на всички обществени поръчки по министерства . 1| 3013 |28.12.2022 Педро Санчес отхвърли възможността за провеждането на референдум за определянето на Каталуния . 0| 4269 |27.07.2022 Първан Симеонов за правителството: Всеки един от играчите иска да се отърси от възможната вина . 0| 59801 |29.03.2022 Кадрова сеч в правителството: Кирил Петков отстрани зам.-министър от квотата на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads