Реклама / Ads
8| 3188 |16.12.2020 НОВИНИ

Правната комисия одобри да има прокурор, който да разследва обвинител №1

.
Въпреки резервите на прокуратурата, че не е необходимо да има прокурор, който да разследва главния обвинител в държавата, мнозинството прие предложените поправки в Наказателно-процесуалния кодекс.
 

С 12 гласа "за" и 9 "въздържали се" правната комисия одобри на първо четене промените, инициирани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които създават нова фигура - конкретен обвинител ще се занимава с разследвания срещу главния прокурор. Очаква се промените да бъдат разгледани на първо четене и в пленарната зала в петък, уточни "Дарик".

 

И днес по време на заседанието на правната комисия зам.-главният прокурор Красимира Филипова изложи резервите на прокуратурата към създаването на тази нова контролираща фигура. Тя изтъкна, че и сега има реална възможност за разследване срещу главния прокурор.

"Прокуратурата счита, че предвиждането на нова фигура не е необходимо. Съществува реална възможност и сега за разследване срещу главния прокурор. Дори и да е ръководител, той не може да се ползва с никакви привилегии, защото той има равни права като всеки един гражданин. И сега няма пречка да се провежда разследване срещу главния прокурор. Няма механизъм за процесулно влияние върху прокурори, които биха работили върху такива преписки", посочи тя.

 

"Прокуратурата не е централизирана. Реално нито един прокурор не е подчинен на главния. Прокурорите дължат подчинение само на закона", подчерта Филипова.

Напълно основателни са критиките към законопроекта, такава фигура не е нужна. Очевидни са добрите намерения, но съм против този законопроект", коментира по време на дебата независимият депутат Явор Нотев. 

Според него ще се стигне до наблюдаващ разследващия и до "по- и най-главен прокурор". Той определи новата фигура като "супервайзър" на главния прокурор.

 

"Този нов прокурор ще бъде обвинен в пасивност и че се поддава на влияние. По този начин се накърнява позицията на главния прокурор", посочи Нотев.

От левицата също се обявиха против промените. Според тях така няма да се отговори на очакванията на обществото, а ще се появят нови желания кой да контролира контролиращия.

 

"Ще се дублират функциите с другите прокурори. Трябва да има контрол върху актовете, а не върху хората", заяви социалистът Филип Попов.

"Когато не можеш да реформираш една институция, създаваш друга. Как си представяте воденето на едно такова разследване. Когато е свършил работата по сигнали, с какво ще се занимава, какво ще работи? Дайте пример за държава дали има подобна институция, за да се вдъхновим от нея. Въпросът за независимостта, отчетността и възможността за разследване на главния прокурор е много по-широк въпрос от това кой да го разследва. Това е прах в очите на хората", заключи колегата му Крум Зарков.

 

Христиан Митев от "Обединени патриоти", който е от вносителите, защити предложението. По думите му така се отговаря на исканията на обществото, тъй като има недоверие към безпристрастно разследване на главния прокурор.

Според него новата фигура на разследващ ще бъде действаща.

 

"Ние предлагаме възможното в конституционния модел, който имаме. И Венецианската комисия да внесе проект тук, ще се намери някой да каже, че не става, само защото трябва да има опозиционна позиция", обърна се той към колегите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3244 |12.12.2020 САЩ одобри ваксината на ”Пфайзер”, започва да я прилага до денонощие . 1| 3374 |09.12.2020 Бюджетната комисия обсъжда нулевата ставка ДДС за ваксините срещу COVID-19 . 30| 4774 |07.12.2020 Д-р Ангел Кунчев: Не знаем какви са характеристиките на ваксината срещу COVID-19, ЕАЛ още не я е одобрила . 6| 4337 |05.12.2020 Проф. Топалов: Комисията между България и С. Македония служи на старите югославски и титовски тези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads