Реклама / Ads
7| 3295 |20.12.2023 НОВИНИ

Правосъдният министър подпечата новата Конституция

.
Министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията и допълненията в Конституцията, окончателно гласувани от парламента на трето четене днес със 165 гласа “за”. Против бяха 71 депутати, а Бойко Рашков гласува с “въздържал се”. 
 

Под измененията в основния закон бе положен червеният восъчен релефен печат в присъствието на заместник-министър Георги Николов, началника на политическия кабинет на министъра Борислав Ганчев, гости. Восъчният печат се поставя при приемането на нова Конституция, изменения и допълнения на основния закон, както и при решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание, съобщиха от Министерството на правосъдието. 

 

“Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за изминалите 30 години, което ще постави България в центъра на Европа, защото ще ни помогне да изградим демократична правова европейска държава с независим съд и отчетна отговорна прокуратура. Това е нашият залог за следващото десетилетие, договор за бъдещето, не за миналото на нашето общество“, заяви министър Атанас Славов.

 

Промените днес бяха разгледани на трето, финално четене и бяха приети без изказвания като депутатите гласуваха поименно и от място. Вчера се проведоха същинските дебати, които продължиха няколко часа.

 

Основните промени в Конституцията са в съдебната система. Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две - съдийски и прокурорски. Ще се намали мандатът на главния прокурор - от 7 на 5 години. Ограничават се правомощията на президента по отношение на служебния кабинет. ака остава възможността той да бъде избран сред председателя на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. 

 

Хора с двойно гражданство ще могат да стават депутати при условие за уседналост от 18 месеца. Министри също ще могат да имат двойно гражданство, реши мнозинството в пленарна зала, но за тях това условие липсва.


Приета бе още промяна по отношение назначаването на регулаторите. Според текстовете "НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост." В първоначалния законопроект бе заложено, че мнозинствата се определят в друг закон. Сега мнозинство от две трети от всички народни представители ще одобрява назначенията в регулаторите.

 

След подпечатването им в Министерството на правосъдието измененията на Конституцията се изпращат в „Държавен вестник“ за обнародване. Държавният глава Румен Радев вече заяви, че ще сезира Конституционния съд заради измененията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3770 |20.12.2023 Опозицията в Сърбия протестира. Как Вучич си спечели властта? . 0| 3214 |20.12.2023 Депутатите ще бистрят бюджета поне до 19 ч. днес . 0| 3191 |20.12.2023 Петър Мицин беше определен за плувец №1 на България за 2023 г. . 2| 4816 |20.12.2023 Тир помете патрулка на АМ “Тракия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads