Реклама / Ads
36| 5281 |01.10.2020 НОВИНИ

Правосъдният министър: Венецианската комисия ще каже колко независим да е главния прокурор

.
Десислава Ахладова
Венецианската комисия е единственият орган, който може да ни каже колко независим следва да бъде главният прокурор. Трябва да се измислят механизми, по които този независим прокурор, който ще проверява главния прокурор, да е независим наистина, каза Ахладова. Направени са предложения, но се чака становище на Венецианската комисия.
 

Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова по Нова тв. Тя уточни: "Критиката е освен на ЕК и на Съвета на Европа. България има внесен през 2019 г. един законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Слд това той е консултиран с Венецианската комисия. След това имаме отново внесен законопроект, имаме конституционно решение и сега ще поискаме становище на Венецианската комисия, която може да ни каже колко независим може да е главният прокурор. Всички са запознати със законопроекта на Министерство на правосъдието, който внесохме. Там се предвижда независим прокурор, който да разследва главния.

 

Трябва да се има предвид, че критиките са за това доколко този прокурор ще бъде независим от главния. Трябва да се измислят механизми, по които този независим прокурор ще може кариерно и след приключването на мандата му да бъде независим. Законопроектът е внесен в Народното събрание, но трябва да видим и какви предложения ще даде Венецианската комисия.

 

Предложили сме един законопроект, който искаме напълно да бъде изчистен около тази независимост, каза още Ахладова. „Увеличаването на мандата на този разследващ прокурор, който да не съвпада с този на главния прокурор, е една от темите. Той ще бъде изцяло независим по отношение на главния прокурор.
Другата тема, която трябва да бъде обсъдена, е дали той трябва да работи по други дела, или може да се занимава и с други дела, които не касаят само главния прокурор. Според мен той трябва да работи само по дела, които касаят главния прокурор и неговите заместници“, допълни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4698 |26.09.2020 Министър: В училищата няма свръх стойности на заразени с коронавирус . 9| 5114 |24.09.2020 Здравният министър: Маските в НС не са задължителни . 10| 7261 |16.08.2020 Съдия Тодорова: Предложенията за реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия . 19| 4532 |04.08.2020 Здравният министър: Нищо не налага затягане на мерките срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads