Реклама / Ads
0| 5168 |15.01.2011 НОВИНИ

Преброяването стартира на 1 февруари

.
Електронните анкетни карти имат 5 раздела; можете и да не пускате преброителите в дома си; преброителите трябва да се легитимират със служебни карти; отказалите преброяване ще бъдат глобени.
 

Преброяването на населението ще започне на 1 февруари. От тази дата до 9 февруари на интернет страницата на Националния статистически институт ще са достъпни електронните анкетни карти. Те имат 5 раздела и попълването им става за 15-20 минути. От НСИ призоваха всеки, който има възможност и достъп до интернет, да се преброи по този начин. След попълването на електронната бланка гражданите получават персонален код, който трябва само да съобщят на преброителя, посетил дома им.

Докато тече електронното броене (1-9 февруари), по домовете няма да минават служители на НСИ. Визитите са предвидени в периода 10-28 февруари.

Можете и да не пускате преброителите в дома си. Попълването на анкетните карти може да стане и пред вратата, за да се избегнат всякакви притеснения. Това обявиха от Националния статистически институт.

Няма опасност по време на предстоящото преброяване в дома ви да попадне данъчен, полицай или осъждано лице. Ноа от НСИ признаха, че от анкетьорите не са изисквани свидетелства за съдимост.

Преброителите ще се легитимират с подписани и подпечатани служебни карти с уникален номер и снимка. Те ще работят от 8 до 20 ч, а на телефон 0 700 16 310 гражданите ще могат да се информират дали ги посещава упълномощено лице.

Преброители ще минават и по болници и хотели. Дори бездомните ще бъдат отразени в изследването. Отказалите да бъдат преброени са заплашени от 120 лева глоба.

6 млн. лева могат да бъдат спестени от преброяването, ако 20% от населението попълни електронната преброителна карта. Това съобщи председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева. Общо преброяването, което ще се проведе от 1 до 28 февруари, ще струва около 28 млн. лева. Окончателната му цена обаче ще бъде изчислена след окончателно приключване на кампанията и обобщаването на резултатите.

От националната статистика очакват около 20 на сто от населението да се преброи по интернет. Прогнозата е на база на опита на Испания от миналото преброяване, когато там за първи път се е появила възможността за електронното попълване на преброителната карта и на база предварителното преброяване, обясни Деян Славов, ръководител на статистическото бюро във Варна. "Мисля, че за пробното преброяване постигнахме доста добър резултат. Във Варна например се бяха преброили 2000 души без никаква кампания", обясни Славов.

Славов обясни, че за същинското преброяване в морския град ще са нужни около 2 млн. лева. Това означава, че ако 20 на сто от населението на България се преброи по интернет, ще бъдат спестени пари за цялостните дейности в един до три големи града на страната.

За преброяването на един човек се очаква да бъдат изхарчени между 1,5 и 2 евро, при 4-5 евро средно за Европейския съюз. Финка Денкова от националната статистика обясни, че най-евтиното преброяване е било в Турция - по един долар на човек, но при миналото преброяване там са обявили военно положение, за да може да се справят.

Около 100 000 лева ще бъдат отделени за рекламна кампания на преброяването през февруари.

Преброяването по интернет ще се проведе от 1 до 9 февруари, като всеки ще получи уникален код на електронната си поща. От 10 до 28 февруари ще се проведе класическото преброяване с анкетьори.

Ако сме се преброили по интернет, трябва да им предоставим уникалния код. Попълването на електронната карта отнема около 10 минути, докато класическото преброяване - между 20 и 30 минути.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4602 |10.01.2011 Хайка за столични гратисчии стартира от днес . 13| 5681 |01.09.2010 РЗС стартира подписка за национален референдум . 6| 8385 |31.08.2010 Стартира кредитирането на студенти . 1| 4769 |27.07.2010 Правителството стартира театралната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads