Реклама / Ads
2| 2176 |21.08.2024 НОВИНИ

Преди да отпътува за Украйна: Моди призова за връщане към мира

.
Индийският премиер Нарендра Моди Източник: БГНЕС
Индийският премиер Нарендра Моди призова днес за „връщане към мира“. Той отправи този апел преди да отпътува на посещение в Украйна, броени седмици след като си навлече гнева на украинския президент Володимир Зеленски за това, че прегърна руския президент Владимир Путин при посещение в Москва, съобщи Франс прес.
 

Предвижда се утре 73-годишният Моди да се срещне с полския министър-председател Доналд Туск във Варшава, преди да отпътува за Украйна в петък, където е предвидена среща със Зеленски.

 

„Като приятел и партньор ние се надяваме на бързо възстановяване на мира и стабилността в региона“, категоричен бе индийският премиер в социалните мрежи.





Той поддържа деликатен баланс между исторически силните връзки на страната му с Москва и търсенето на по-тесни партньорства в областта на сигурността със западни държави, като преграда срещу регионалния си съперник Китай.

 

Индийският лидер не осъди директно руската инвазия в Украйна в началото на конфликта преди повече от две години и вместо това настоя двете страни да разрешат различията си чрез диалог. Делхи се въздържа от гласуване и на резолюциите на ООН, насочени срещу Москва.

 

При предстоящата си визита в Украйна Моди планира да обсъди със Зеленски „перспективите за мирно решаване на продължаващия украински конфликт“, както и „задълбочаването на приятелството между Индия и Украйна“.

 

Посещението на индийския премиер в Москва в началото на юли се състоя само няколко часа след масиран руски удар, който засегна няколко украински града, уби десетки хора и нанесе тежки щети на детска болница в Киев, припомня Франс прес.





Ден по-рано той беше сниман да прегръща руския лидер Путин, което предизвика възмущение от страна на украинския президент.

 

От началото на войната в Украйна Русия се превърна и във водещ доставчик на евтин суров петрол за Индия - износ, който е жизненоважен за финансирането на Москва след налагането на западните санкции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 2386 |21.08.2024 Даниил хули Украйна и брани руснаците пред посланика на САЩ Кенет Мертен, няма усмивки като с Митрофанова . 0| 2160 |21.08.2024 "Предстои ни тежка работа": Харис призова демократите да се подготвят за оспорвана надпревара с Тръмп . 5| 2196 |21.08.2024 Калин Стоянов: Считам, че е редно да остана на поста служебен вътрешен министър . 1| 2301 |21.08.2024 Комисия Фон дер Лайен 2: Имената, които знаем досега. България още няма кандидат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads