Реклама / Ads
2| 2754 |18.10.2022 НОВИНИ

ЕК предлага Европа да договаря общи доставки на газ, но да не са от Русия

.
Европейската комисия представи днес предложения, насочени към овладяването на цените на енергоносителите и сигурност на доставките на енергия. Комисията предлага държавите от Европейския съюз да участват в договаряне на общи доставки на газ. Договаряните по този начин обеми не се предвижда да включват купуването на газ от Русия, предаде БТА.
 

ЕК предлага да се въведе временен таван на цената на внасяния втечнен газ като последна мярка. Според комисията е необходим способ за временна намеса за ограничаване на дневните ценови разлики на енергията. Предлагат се временни правила за държавната помощ, които да помогнат на дружествата.

 

Комисията вижда възможност за пренасочване на до 40 милиарда евро от бюджета за сближаване за мерки в подкрепа на гражданите и по-малките дружества, изправени пред високи сметки за енергия. Предлага се въвеждане на правила за съпричастност, така че държавите, засегнати от затруднения с доставките на газ, да могат да разчитат на подкрепа от останалите в ЕС. Това ще важи особено за страните, които произвеждат ток от газ. ЕК отчита, че през август и септември потреблението на газ в ЕС е спаднало с 15 на сто спрямо средните обеми за предишните пет години.

 

Британският енергиен регулатор ще призове потребителите да пестят енергия

Според комисията е възможно държавите от ЕС да прибягват до временни мерки в изключителни случаи, при които да наложат ограничения на потреблението на газ за несъществени нужди, например за отопление на открити площи и плувни басейни. ЕК предлага държавите, когато е необходимо, да прекъсват тока на т. нар. "мини" за "копаене" на криптовалути. Препоръчва се държавите да обмислят прилагане на данъчни и други ограничения за тази дейност.

 

Комисията предлага да бъдат въведени общи правила за киберсигурност в областта на снабдяването с ток, газ и водород. ЕК препоръчва да се извършат изпитания за устойчивостта на енергопреносната инфраструктура и дейностите да бъдат съгласувани с НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3776 |18.10.2022 Георги Ганев: Положението с газа - и в България, и в Европа е напрегнато, но не според очакването на Кремъл . 1| 2758 |18.10.2022 С 6% спадна цената на природния газ в Европа . 1| 3065 |17.10.2022 Служебният министър предлага увеличение на цените на клиничните пътеки . 3| 3148 |17.10.2022 Михайло Подоляк: Руските чудовища извършват масови убийства в сърцето на ЕВропа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads