Реклама / Ads
1| 4110 |15.09.2017 НОВИНИ

ЕК предлага промени във финансирането на партиите

.
Европейската комисия представи днес предложенията си за промени, свързани с дейността и финансирането на партиите.
 

Предложените промени целят да увеличат прозрачността, така че хората да знаят за кого гласуват, да повишат демократичната легитимност, така че финансирането по-добре да отразява подкрепата, дадена от европейските избиратели, както и да подобрят правоприлагането, така че да може да се противодейства на злоупотребите и да се възстановяват средства. Това се посочва в съобщение на комисията. Предложенията следва да бъдат приети и да влязат в сила преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. 

 

В някои случаи отделни членове на една и съща национална партия спонсорират създаването на различни европейски партии. Действащият подход за разпределяне на финансирането от ЕС за европейските партии не е достатъчно съразмерен на равнището на представителство, постигнато в изборите за Европейски парламент. Партиите изпитват трудности при изпълнението на изискването за съфинансиране, с което е обвързано получаването на въпросното финансиране, пише в съобщението. 

 

С предложенията на Европейската комисия се търси по-тясна връзка между действителното представителство и финансирането, като делът от финансирането, който се разпределя въз основа на истинския дял от получените гласове, бъде увеличен от 85 на сто на 95 на сто. При действащата система 15 на сто от финансирането се разпределят между всички партии, независимо от броя на представляваните от тях избиратели.

 

С промените се цели да се осигури повече прозрачност за европейските граждани за връзките между европейските и националните партии, като от националните партии ще се изисква да поместват ясно на сайтовете си логото и политическата програма на европейската партия, с която са свързани. Ще се посочва също съотношението между мъжете и жените сред евродепутатите от съответните партии. 

 

За да се управляват парите на данъкоплатците по-добре, с предложената реформа ще се отстранят пропуските в законодателството, които дават възможност на партиите да злоупотребяват със системата, като създават множество юридически лица по условията за допълнително финансиране.

 

По действащите правила партиите и фондациите, които отговарят на определени условия, имат възможността да станат европейски юридически лица и така се увеличава достъпът до европейска финансова подкрепа. Тези условия включват изискване за представителство в достатъчно голям брой държави от ЕС и следване на ценностите на Европейският съюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4790 |14.09.2017 Парламентът гласува промени в Кодекса за социално осигуряване . 0| 3834 |13.09.2017 Министрите гласуват мерки срещу климатичните промени . 0| 3995 |05.09.2017 Путин предлага миротворци на ООН да влязат в Донбас . 0| 3888 |30.08.2017 Няма да лимитират финансирането на инвитро процедурите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads