Реклама / Ads
0| 3162 |16.11.2022 НОВИНИ

ЕК предлага твърд таван на цените на природния газ в ЕС

.
EК ще предложи структура за таван на цените на природния газа в рамките на ЕС. В документа, видян от ”Файненшъл таймс”, се съобщава, че подобна горна граница ще покрие всички сделки с газ за месец напред според европейския еталонен газов индекс. Това ще представлява ”съществена част от реакцията на комисията срещу кризата”.
 

Ръководителите на газовия и енергийния сектор предупредиха, че интервенции като твърдо ограничение на цените ще отложат инвестициите в чиста енергия и ще навредят на дългосрочното доверие на пазара. Конкретното ниво на горната граница беше оставено "празно" в предложения от ЕК документ, като брюкселски служители казаха, че това ще бъде решено при обсъждането с държавите членки.

 

Страните членки, включително Германия, Нидерландия и Унгария, се противопоставят на ограничаването на цените на газа. Опасенията им са свързани с това, че потреблението може да се увеличи, а подобен ценови таван рискува на накара газовите търговците да изпращат важни доставки другаде извън ЕС.

 

Документът беше публикуван след няколко седмици нарастващ натиск от страна на група страни от ЕС, водени от Белгия, Гърция, Италия и Полша, които заплашиха да наложат вето на други извънредни енергийни мерки, освен ако не бъде представено предложение за таван на цените на газа.

 

Комисията посочва, че таванът ще бъде активиран, само ако цените "достигнат изключително високи нива", каквито бяха през август, когато цените на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF достигнаха 342 евро за мегаватчас.

 

Проектът ще включва "спирачен механизъм", така че ако търсенето на природен газ се увеличи или ограничението повлияе на нивото на вноса на синьо гориво, този ценови тавана може да бъде оттеглен.

 

Документът подчертава, че таванът на цените все още може да представлява риск за привличането към ЕС на товарите с втечнен природен газ и да тласне търговците към повече извънборсови сделки, които попадат извън европейския газов индекс, посочва "Файненшъл таймс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2685 |16.11.2022 СОС предлага проследяващи устройства за деца-аутисти и други . 0| 2594 |15.11.2022 Ателие ”Творилница” предлага творби на хора с увреждания в Ловеч . 5| 2778 |15.11.2022 Военният министър: Нидерландия предлага да обучи наши пилоти на F-16 . 2| 4505 |15.11.2022 БСП предлага преизчисляване на пенсиите с дохода към 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads