Реклама / Ads
5| 2775 |15.11.2022 НОВИНИ

Военният министър: Нидерландия предлага да обучи наши пилоти на F-16

.
Нидерландия предлага да обучи наши пилоти на изтребителите F-16, съобщи от Брюксел военният министър на страната ни Димитър Стоянов. Това е единственото, което са заявили като готовност към момента. Това означава, че може би не отговаря на истината твърдението, че Нидерландия е готова да дари на България изтребители F-16, ако страната ни изпрати МиГ-29 на Украйна.
 

"Още през месец юни беше поискано с писмо информация от нидерландската страна дали могат да ни бъдат предоставени самолети F-16 А и Б, както се водят, това са блок 15. Отговорът тогава беше, че няма такава възможност и няма как да ни бъдат предоставени. Коментирана беше надълго и широко темата от телевизионните екрани с различни експерти как Нидерландия е готова да дари на България самолети F-16 в замяна на нашите самолети МиГ-29. Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват в момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за F-16", обясни военният министър, цитиран от Българската национална телевизия. 

По-рано Ивайло Мирчев от “Демократична България” посочи, че Нидерландия е готова да ни даде самолети F-16, ако пратим МиГ-ове на Украйна. Той цитира холандското новинарско издание EW.

 

България може да обучава военни санитари от украинската армия, допълни министър Димитър Стоянов.

 

"Аз декларирах нашето включване в мисията - съгласно решението и на Народното събрание, и на Министерския съвет от миналата седмица. България ще участва и със състав, и със предоставяне на оборудване за трениране на украинските въоръжени сили. Какво точно ще бъде оборудването в момента не мога да коментирам, поради простата причина, че предстои изясняване. Не сме приключили още с анализа, който, надявам се, до края на седмицата, ще бъде приключен и после трябва да имаме и решение на МС, с което да предоставим информация на НС за вземане на информирано решение за предоставяне на оборудване, както на тренировъчната мисия, така и на Украйна", посочи Димитър Стоянов.

 

Това, което съм предложим, съобразявайки се с военната експертиза, е да имаме четири модула през годината по 15 обучения за военни санитари. Мисля, че тук имаме добри способности във ВМА и ще използваме тези способности, уточни военният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6112 |15.11.2022 Крум Зарков за шансовете ни за Шенген, критикува Нидерландия . 3| 3862 |14.11.2022 След Нидерландия и Швеция ни реже за Шенген? . 1| 3536 |11.11.2022 МО: Не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 . 8| 4265 |11.11.2022 EW Magazine: Нидерландия дава F-16, ако се изпратят МиГ-29 за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads