Реклама / Ads
1| 2294 |16.07.2024 НОВИНИ

Преизбирането на Тръмп е заплаха за икономиката на еврозоната

.
Източник: личен архив
Победата на Доналд Тръмп може да отнеме 1 % от БВП на еврозоната, като най-засегнати са Германия, Италия и Финландия. Подновяването на исканията на НАТО и потенциалното прекратяване на помощта от САЩ за Украйна може да доведе до допълнително напрежение в Европа, се казва в анализ на „Евронюз“.
 

Потенциалното преизбиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ представлява значителна заплаха за икономиката на еврозоната, като икономистите предупреждават за възможен удар в размер на 150 млрд. евро, което се равнява на около 1% от Брутния вътрешен продукт на региона. Това въздействие произтича от очакваните негативни последици за търговията и увеличените разходи за отбрана.


Неотдавнашното нападение в Бътлър, Пенсилвания, където бившият президент Тръмп получи нараняване на ухото, увеличи шансовете му за преизбиране. Сега пазарите за прогнози определят шансовете на Тръмп за победа на 71%, което е значително увеличение спрямо предишните данни, докато неговият опонент Джо Байдън отбеляза рязък спад, като шансовете му спаднаха до 18% от пика от 45% само преди два месеца.

Нарастваща търговска несигурност и икономическо въздействие на митата.

 

Икономистите Джеймс Мобърли и Свен Яри Стен от „Голдман Сакс“ алармираха за нарастващата несигурност в световните търговски политики, като направиха паралел с нестабилността, наблюдавана през 2018 и 2019 г. Те твърдят, че агресивната търговска позиция на Тръмп може отново да разпали тази несигурност.


„Тръмп обеща да наложи повсеместно 10% мито върху целия внос от САЩ, включително от Европа“, изтъкват от „Голдман Сакс“ в неотдавнашен анализ.

 

Икономистите прогнозират, че рязкото нарастване на несигурността по отношение на търговската политика, която преди това намали промишленото производство в еврозоната с 2% през 2018-19 г., сега може да доведе до спад на Брутния вътрешен продукт на еврозоната с 1%.

 

Германия ще понесе основната тежест, следвана от Италия

 

Очаква се Германия, индустриалната сила на Европа, да понесе основната тежест на това въздействие.
„По наша оценка отрицателните ефекти от несигурността на търговската политика са по-големи в Германия, отколкото в други части на еврозоната, което отразява по-голямата ѝ отвореност и зависимостта ѝ от промишлената дейност“, обясниха от „Голдман Сакс“.


В доклада се изтъква, че индустриалният сектор на Германия е по-уязвим от смущенията в търговията в сравнение с други големи икономики от еврозоната като Франция.


Предвижда се след Германия Италия и Финландия да бъдат съответно втората и третата най-засегнати държави поради относително по-голямата тежест на производствената дейност в техните икономики.
Според проучване на Евростат, публикувано през февруари 2024 г., Германия (157,7 млрд. евро), Италия (67,3 млрд. евро) и Ирландия (51,6 млрд. евро) са трите най-големи износители от Европейския съюз за САЩ през 2023 г.


Германия поддържа и най-големия търговски излишък (85,8 млрд. евро), следвана от Италия (42,1 млрд. евро).

 

Отбрана, натиск в областта на сигурността и промени във финансовото състояние

 

Победата на Тръмп вероятно ще доведе и до подновяване на натиска върху Европа в областта на отбраната и сигурността. Тръмп последователно настоява членовете на НАТО да изпълняват ангажиментите си за разходи за отбрана в размер на 2% от БВП. Понастоящем членовете на ЕС изразходват около 1,75% от БВП за отбрана, което налага увеличение с 0,25%, за да се постигне целта.
Освен това Тръмп посочи, че може да прекрати военната помощ на САЩ за Украйна, което ще принуди европейските държави да се намесят. Понастоящем САЩ отделят около 40 млрд. евро годишно (или 0,25 % от БВП на ЕС) за подкрепа на Украйна. Следователно изпълнението на изискването на НАТО за 2% от БВП за разходи за отбрана и компенсирането на потенциалното намаляване на американската военна помощ може да струва на ЕС допълнително 0,5% от БВП годишно.


Допълнителните икономически шокове от потенциалното преизбиране на Тръмп включват засилено външно търсене в САЩ поради намаляване на данъците и риск от по-строги финансови условия, обусловени от по-силен долар.






Въпреки това „Голдман Сакс“ смята, че ползите от по-хлабавата фискална политика на САЩ ще бъдат незначителни за европейската икономика, като ще доведат до повишаване на икономическата активност с едва 0,1%.


„Победата на Тръмп на изборите през ноември вероятно ще бъде съпроводена със значителни промени на финансовите пазари“, пише „Голдман Сакс“, цитирано от БГНЕС.


След изборите през 2016 г. дългосрочната доходност рязко нарасна, цените на акциите се повишиха, а доларът значително поскъпна. Въпреки тези движения индексът на финансовите условия в еврозоната (ИФУ) отбеляза само леко затягане, тъй като по-слабото евро балансираше по-високите лихвени проценти и по-широките спредове по държавните ценни книжа.


В заключение, потенциалното преизбиране на Тръмп може да има далечни икономически последици за Европа, като задълбочи търговската несигурност и наложи на континента нови финансови и отбранителни тежести.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2189 |16.07.2024 Бивш шеф на НАТО: Трябва да се противопоставим на смъртоносния квартет - Китай, Иран, КНДР и Русия . 1| 2361 |16.07.2024 КЗК образува открито производство срещу СO заради проекта за Мемориала пред НДК . 2| 2163 |16.07.2024 Мъск планира да отделя по 45 млн. долара месечно за подкрепа на Тръмп . 0| 2187 |16.07.2024 Доц. Христо Паунов: Предложението на ПП-ДБ - нетрадиционно, странно и екзотично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads