Реклама / Ads
5| 4107 |02.02.2024 НОВИНИ

Премиерът: Колапс на Украйна ще има последствия за Европа, много по-тежки от отпуснатите 50 млрд. евро

.
Володимир Зеленски и Николай Денков в София, 06.07.2023 г. Източник: БГНЕС
"Ясно е становището на европейските лидери, че тази помощ за Украйна ще бъде в помощ и на Европа. Последното, което има нужда Европа, е колапс на Украйна - и на фронта, и икономически, защото последствията за европейските държави могат да бъдат много по-тежки, отколкото са тези 50 млрд. евро". Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на блицконтрола в парламента.
 

Думите му бяха в отговор на въпрос на народния представител Борислав Гуцанов от "БСП за България", който попита колко се пада на България да плати за Украйна и планира ли се визита от страната ни в Украйна.





Вчера всички 27 държавни и правителствени ръководители одобриха предоставянето на допълнителни 50 млрд.евро за Украйна от европейския бюджет.

 

Николай Денков обърна внимание, че вчера решението за предоставяне на средства за Украйна на среща на европейските лидери, е взето с пълно единодушие. "От 27 държави членки 27 държавни ръководители бяха с положително становище", каза премиерът.

 

"Отпускат се 50 млрд.,евро, от които 17 млрд. евро са преки средства, 33 млрд. евро са заеми. Това е в многогодишна рамка, тоест тези средства ще се отпускат в продължение на следващите няколко години до края на програмния период", поясни Денков.

 

Според него, когато правим оценка дали едни средства са правилно или неправилно дадени, трябва да си даваме сметка и за това какви са алтернативите и какво би станало, ако те не бъдат предоставени. "Един въпрос, който много често изпускате, особено когато става дума за Украйна", каза министър-председателят. 





"Тези 50 млрд. евро са част от общия бюджет на ЕС, а използваната вчера процедура беше актуализиране на многогодишната финансова рамка, в която бяха включени нови приоритети, като миграцията и Украйна", посочи премиерът.

 

По думите му е съвсем нормално тези средства да бъдат разглеждани, като част от общия бюджет. "Това, което България дава, е вноската към ЕС. Но тогава веднага трябва да попитате и какво получава страната ни от ЕС - получава много повече, отколкото дава", подчерта Денков.

 

"Това е обща финансова рамка в бюджета на ЕС. Ако някой се съмнява, задайте писмен въпрос, ще получите отговор", посочи българският премиерът.

 

Той изтъкна, че европейските средства към България са съществена част от средствата, които позволяват икономиката на страната ни през последните години да се развива изключително добре. "Общият баланс е силно положителен и когато има общоевропейско решение, в което участва включително и Унгария, ние естествено ще изпълним своите ангажименти и ще получим положителни резултати, затова че участваме в това общо европейско решение", каза още премиерът Денков.





На въпроса за евентуално пътуване на представители на държавата ни в Украйна Николай Денков каза: "Когато е необходимо, ще го научите“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4039 |02.02.2024 Китай екзекутира двойка, убила двете си малки деца . 0| 4419 |02.02.2024 Дроновете влизат в селското стопанство у нас . 0| 6622 |02.02.2024 Депутатите приеха промени в земеделието, кабинетът се отчете /видео/ . 27| 8074 |02.02.2024 Пропагандата е кръвоносната система в управлението на Путин: Николай Кръстев пред ФрогНюз за филма си "Другата Русия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads