Реклама / Ads
14| 3862 |28.01.2022 НОВИНИ

Премиерът: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в Конституцията им

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
”Димитър Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите”. Това заяви българският премиер Кирил Петков от парламентарната трибуна.
 

"Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8, защото той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза още той.

 

"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната Конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи още премиерът.

 

"Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега", добави премиерът,

 

 „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.

 

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът.

 

"Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са защитени", каза още Кирил Петков.


"Следващите десет години ние трябва да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм срещу дискриминацията и потъпкването на човешките права да бъде реално използван", каза още българският премиер.

 

Премиерът говори за последствията от посещението си в Република Северна Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание. След това 9 министри ще вземат участие в парламентарния контрол.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3166 |26.01.2022 Русия обяви за издирване брата на Навални . 18| 3536 |25.01.2022 България и РСМ подписаха три меморандума. Ковачевски обеща да включи българите в македонската Конституция . 10| 2895 |25.01.2022 Москва официално обяви Навални за терорист . 2| 2871 |25.01.2022 Ковачевски и Петков си обещаха резултати в началото на съвместното заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads