Реклама / Ads
18| 4053 |17.01.2022 НОВИНИ

Премиерът Петков: Съдебна реформа ще има и то скоро. Първият закон касае КПКОНПИ

.
Съдебна реформа ще има и то много скоро. Властта е твърдо решена. Първата крачка е реформата в Антикорупционната комисия. Новият закон за КПКОНПИ ще е е един от първите, които ще бъдат приети от управляващото мнозинство.
 

Това заяви пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков. По думите му желание у управляващите не липсва. Проблем е единствено времевата рамка в законовия процес.

 

Думите на премиера идват на фона на обявеното в края на миналата седмица решение Сотир Цацаров да подаде оставка от поста председател на Антикорупционната комисия. Новината дойде изненадващо, а самата оставка бе депозирана в Народното събрание днес. Освен всичко тя се случи и ден преди Кирил Петков да обяви, че от ДАНС ще отнемат достъпа на Цацаров до класифицирана информация. Това решение настоящият шеф на КПКОНПИ обясни с политически натиск. 

 

Пред Нова телевизия обаче Петков се усъмни, че Цацаров може би е получил информация за намерението на службите.

 

“Аз вярвам на службите за сигурност, че действат професионално, но от някъде той може би е имал тази информация. Няма смисъл някой да стои на някаква позиция, ако не може да си върши работата”, каза още той.

 

Цацаров сезира и прокуратурата. Настоящият шеф на КПКОНПИ се обърна към главния прокурор Иван Гешев и го помоли да провери има ли данни за извършено престъпление.  

“Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всичките тези неща, които са в рамките на закона. Аз приветствам той това да направи. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човек, който не е бил доволен от нечие решение – може да обжалва”, обясни Петков.

Премиерът допълни още, че другата важна стъпка от съдебната реформа е смяната на главния прокурор Иван Гешев.

 

“Рано или късно – ако цялото общество не вярва, че той наистина си върши добре работата – винаги има начин законов, по който това да се случи. Въпросът е колко бързо това може да се случи”, коментира още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2950 |17.01.2022 Четворната коалиция ще обсъди промени в съдебната система . 15| 9676 |17.01.2022 Проф. Иван Илчев: Премиерът каза ”започваме наново” със С. Македония, грешка е . 9| 7696 |17.01.2022 Съдия Нели Куцкова: Определено има нужда от промяна в съдебната система, смяна на Цацаров и Гешев . 28| 12315 |16.01.2022 Премиерът: Има последствия от изнесената от Цацаров секретна информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads