Реклама / Ads
31| 7195 |10.04.2012 НОВИНИ

Премиерът залага на българчета от диаспората като бъдещи управници

.
Премиерът разгръща страници от българската история
Бойко Борисов поздрави българчетата от близката чужбина, гости на Фондация Българска Памет и им обеща, че за тях има място в управлението на изконната им родина - България - в съвсем близко бъдеще. Те го посрещнаха с родопския химн "Бела съм бела, юначе" в съпровод на каба гайда.
 

Много е важно Сърбия, Македония и Черна гора да влязат в ЕС, отправи послание днес премиерът Бойко Борисов по време на специалното си посещение при младежите от различни краища на българската диаспора, гости на ежегодния семинар, организиран от Фондация Българска Памет.


Дълги години Балканите бяха арена на войни и безмислени битки и разделение, но сега е време да се гради и на вас, младите хора, се пада да се обединявате и да успявате заедно, добави Борисов. Той каза, че младите хора са много важни за страната, защото те са бъдещите ръководители. Гордеем се с вас г-н Борисов, и се надяваме да станем причина и Вие да се гордеете с нас, отговориха учениците.

 

Децата, към които премиерът отправи посланията си, са в България за пети пореден път по покана на д-р Милен Врабевски и фондация "Българска памет". Те участват в културно-образователния семинар, който тази година е посветен на "Кирилицата- българската азбука". Всички са избрани за участие в семинара, след като са писали есета на тази тема.  Редом с ученици от Западните покрайнини и младежите от българо-мохамеданските общности в Рило-Родопската област райони тази година в семинара за пръв път участваха и българчета от Македония. Те пристигнаха от Велес и Щип и много бързо и безпроблемно намериха общ език със съучениците си от България и Западните покрайнини. Във Варна табутата бързо паднаха и всички те мигновено разбраха, че в България им предоставят свободата сами да се самоопределят по начина, по който сами изберат, но им дават и възможности за европейско развитие и реализация, без догми и измислени псевдоидентификации. Може би поради тази причина всички те вече разсъждават върху възможностите да следват в различни висши учебни заведения в прародината.

 

премиерът с децата от Македония

 

На свой ред премиерът Бойко Борисов също акцентира върху факта, че Фондация Българска памет полага приоритетни усилия за културна и социална реинтеграция и създава на условия за по-добри образователни перспективи и евроинтеграция за българчетата от близката диаспора.

 

Едноседмичният пролетен семинар се организира за пета поредна година, а Фондацията работи приоритетно в областта на реинтегрирането и социализацията на младежи от близката диаспора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6477 |31.03.2012 Премиерът отлетя за Кърджали с пари за металурзите . 29| 6598 |27.03.2012 Ив. Нейков: Не може премиерът да чеше всеки, когото го сърби . 12| 5571 |23.03.2012 Премиерът: Казусът с морската ни граница е абсурд . 57| 7767 |20.03.2012 Изненада: Експремиерът Ренета Инджова става шеф на НСИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads