Реклама / Ads
12| 8099 |08.09.2014 НОВИНИ

Престъпни схеми на ДПС в Криводол и Ракево за милион

.
Само по проект с магарешките бодили и по санирането на училището в село Ракево, през бедната община Криводол са усвоени 1 милион лева. Решението коя фирма да вземе поръчките се взимат от хората, които печелят изборите.ДАНС засича щета от над половин милон лева и неправомерна обществена поръчка за още толкова.
 
Председател на Общинския съвет в Криводол е Юрий Кацарски, като според местни медии той е дългогодишен активист на ДПС и има много имоти в Козлодуй, Враца и Варна. В края на февруари Кацарски запази поста си след като съветникът от ГЕРБ Петър Комитски поиска оставката му. В толкова бедна община като Криводол се наблюдава неестествено ожесточена предизборна битка за власт. Преди два месеца председателят на общинския съвет в градчето Юрий Кацарски подава оставка след като ДАНС започва разследване срещу фирма, свързана със семейството му.

Кацарски е секретар на областната структура на ДПС-Враца. Фирмата на съпругата на лидера на Движението в Криводол получава чрез общината 530 000 лева по европейски проект, за да засади с акации и тополи общински земеделски земи в три села около Криводол. Инвентаризация обаче показала некачествено залесяване. „Некачествено залесяване" е доста дипломатично определение на резултата от похарчените половин милион лева от бюджета на ЕС. Вместо акации и тополи, три години след старта на проекта на мястото има храсти, джанки и магарешки бодили. Тези около 30 декара трънаци вероятно са най-скъпите магарешки бодили в целия свят. Случаят се разследва от ДАНС, а почти всички общински съветници в Криводол са привиквани за разпит. Според лидера на ДПС в Криводол акациите и тополите, посадени от фирмите, свързани със съпругата му, са загинали, защото общината не се грижила за тях.

В криводолското село Ракево на пръв поглед няма пари и бизнес, но един европейски проект доказва как може да се спечели обществена поръчка за половин милион лева дори в едно забутано село в Северозападна България. Около 500 000 лева струва ремонтът на училището в селото, а местен бизнесмен, пожелал анонимност, разказва как е отстранен от конкурса с процедурна хватка. „Участваха доста фирми. Накрая се оказа, че кърджалийска фирма спечели. Първите дни даже имаше оплакване, че не могат да се разберат с тия хора, защото даже не знаят български”, каза мъжът. Той е категоричен, че въпросната фирма е свързана с ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4480 |21.07.2014 871 престъпници се издирват, за да влязат в затвора . 38| 11143 |21.06.2014 Румен Петков: Главният прокурор се държи като политически престъпник . 10| 6127 |19.06.2014 Общинският шеф в Криводол източил от бюджета половин милион? . 6| 5074 |16.06.2014 Я.Янев: В министерствата заличават престъпни следи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads