Реклама / Ads
8| 2931 |08.08.2023 НОВИНИ

Президентът на Европейското женско лоби: Извинението не стига, Рашидов не трябва да е депутат

.
Насилие Източник: Фондация ”АМЕ”
Бях омерзена от това, което чухме от част от българските народни представители, заяви пред БНР Илияна Балабанова, президент на Европейското женско лоби. Извинението не е достатъчно, изказа мнението си тя и относно вулгарните определения за жените, жертви на домашно насилие, на Вежди Рашидов.
 

От друга страна съм щастлива, че толкова много български граждани казаха "Стига! Не на насилието", добави Балабанова. Според нея е крайно време българските институции да бъдат отговорни за това какво се случва с живота на българските граждани.


"Място в НС за хора, които дори на изключен микрофон, говорят по този начин за българските граждани, за българските жени, няма. Тяхното място не е в НС. Твърде малко е да напусне само Комисията по култура. Би трябвало изобщо да не бъде депутат".


По думите й 1/3 от българските момичета между 18 и 29 години са били насилвани от настоящ или бивш партньор. Това е особено тревожен факт, отбеляза Илияна Балабанова. Според нея това е така, защото си позволяваме от най-високата политическа трибуна да подкрепяме всички форми на насилие:

 

"Каквито и промени да бъдат приети в законодателството, ако ние продължаваме да толерираме изказвания като това, ние нищо няма да постигнем. Въпросът е да имаме хубаво законодателство - такова, че да осигури адекватна превенция, защита, ефективно разследване, координиран отговор на институциите и гражданските организации. Но ако ние продължаваме да казваме "Това е лист хартия", а всъщност нашето персонално отношение е, че всеки си заслужава да бъде пребит - статистиката няма да се промени".

 

Относно промените в Закона за домашното насилие и определението за интимна връзка, Илияна Балабанова е категорична, че в рамките и на по-малко от 60 дни жената може да бъде убита:

 

"Станахме свидетели вчера на смехотворни анализи, коментари, разисквания от страна на народните представители, които представляват нас, жертвите, и нас, българското общество".

 

"Истината е, че българският законодател се заигра твърде много с несъществуващото митично чудовище джендър идеология и я превърнаха в политическия рупор в името на това да спечелят изборите. Аз съм безкрайно възмутена от тези игри, които са за сметка на живота на българските граждани, жени, момичета", отбеляза тя и предупреди българският законодател, че насилието над жени струва пари.

 

Балабанова подкрепя приетите по-високи санкции в Наказателния кодекс за случаите с насилие. Освен тях обаче е много важно и институциите да прилагат ефективно и справедливо, категорична бе тя

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 9216 |04.08.2023 Отговор на „ПП –ДБ“ на Радев за ”Росенец”: Президентът пак защитава интереси, различни от българските . 0| 2654 |04.08.2023 Президентът на Нигер заяви, че е заложник . 51| 3988 |31.07.2023 Президентът Радев обвърза нелепо насилието с антируските настроения. Удари Борисов . 14| 3029 |29.07.2023 Даниел Смилов: Очевидно президентът Румен Радев цели създаване на някакъв политически проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads