Реклама / Ads
16| 48435 |02.02.2024 НОВИНИ

Президентът Радев отвърна на премиера Денков за въздушната линейка

.
Румен Радев, Николай Денков
Президентът Румен Радев отвърна на премиера Николай Денков. "Думите на министър-председателя, че служебният кабинет е блокирал усилията за създаването на спешна медицинска помощ по въздуха, са напълно несъстоятелни". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава Румен Радев по повод критиките на Денков.
 

"Напомняме, че самият проект за създаване на спешна медицинска помощ по въздуха в България беше иницииран и изработен от президентската институция още през 2020 г. и заложен в Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство през 2021 г. Проектът беше защитен пред Европейската комисия и финансиране за него беше осигурено именно по време на служебните кабинети на президента Румен Радев", посочват от администрацията на президента.

 

"Доставката на хеликоптерите за HEMS в България е в резултат на договор също сключен от служебния кабинет след коригиране на погрешно заложени параметри от предишното редовно правителство. Напомняме и че оригиналният проект на президентската институция предвиждаше спешната медицинска помощ по въздуха да е под егидата на Държавния авиационен оператор, а не да се създава дублираща структура, която да осъществява дейност в рамките на търговско дружество, за която вече са изхарчени значителни средства", се казва още в съобщението от президентството.






По-рано днес премиерът Денков посочи, че "това е само началото на спешната помощ по въздуха". "Надявам се, че то ще бъде успешно и след една-две години за нас това ще бъде стандарт, така както е в другите европейски държави", заяви министър-председателят Николай Денков.

 

Премиерът отбеляза, че днешният ден е "празник за българското здравеопазване, за българското приобщаване към европейските стандарти, към европейското качество на живот". Денков благодари на Европейската комисия за отпускането на финансирането на спешната помощ по въздух, заедно със съфинансирането от националния бюджет. Денков изтъкна заслугите на Министерството на здравеопазването, което организира голяма част от дейностите и тепърва поема организацията на използването на хеликоптера, както и на екипа на министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4915 |02.02.2024 Росен Плевнелиев: Радев иска властта на всяка цена, дай Боже да се кротне . 27| 6073 |02.02.2024 Иво Божков: Цинично е Борисов да говори за разточителство на Денков, след като вози "бистришките тигри" със самолета . 12| 5085 |02.02.2024 Деян Николов с разкритие: БСП са готови да влязат в сглобка с ПП-ДБ и ГЕРБ, но ги е страх какво ще кажат хората . 6| 7933 |02.02.2024 Нужни са още милиони за изграждането на инфраструктурата за F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads