Реклама / Ads
17| 3427 |17.02.2023 НОВИНИ

Президентът Радев се среща с ”войнолюбците” на Мюнхенската конференция

.
Румен Радев
Президентът Румен Радев ще води българската делегация за конференцията по сигурността в Мюнхен, която започва днес. Международният форум се провежда всяка година, това ще е 59-ото му издание. С Радев в Германия са и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и министърът на отбраната Димитър Стоянов, съобщи прессекретариатът на президента. Програмата не предвижда техни изказвания.
 

Публичните изяви на Радев за войната рязко се разминават с позициите на останалите държави от НАТО с изключение на Унгария. Той например нарича войнолюбци тези в България, които дават военна подкрепа на Украйна, на практика забрани на служебното правителство да праща нова военна помощ на Киев и постоянно твърди, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна, не е получила нищо в замяна от страните от НАТО - нещо, което бе опровергано и от Чехия, и от Словакия.


В Мюнхенската конференция участие са потвърдили над 40 държавни и правителствени ръководители, 90 министри и шефове на международни организации. Основна тема на форума ще бъде войната срещу Украйна и последиците от нея, както и възстановяването на страната и бъдещите гаранции за сигурността ѝ. Без покана за участие останаха Русия и Иран, припомня БНР.


До неделя политически лидери и военни експерти от цял свят ще обсъждат предизвикателствата пред международния правов ред след руското нахлуване в Украйна. В програмата са предвидени изказвания на американския вицепрезидент Камала Харис и на държавния секретар Антъни Блинкен, на френския президент Еманюел Макрон, на премиера на Великобритания Риши Сунак, на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.


Във форума участват още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6939 |17.02.2023 Военният експерт Илия Налбантов: Изявленията на президента Радев генерират политически риск . 17| 6141 |17.02.2023 Ген. Атанасов: Президентът се държи като монарх! В чужбина е натовец, в България е за Русия . 7| 5062 |17.02.2023 Надежда Нейнски: На кого Радев иска „да се упражни натиск“ - на Русия или Украйна? . 10| 4601 |16.02.2023 САЩ опровергават Радев, дават милиони на Чехия след помощ за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads