Реклама / Ads
10| 4612 |16.02.2023 НОВИНИ

САЩ опровергават Радев, дават милиони на Чехия след помощ за Украйна

.
Танкове Leopard 2A4 за Чехия от Германия
И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се практикуват.
 

САЩ ще предоставят 200 млн. долара на Чехия, за да може тя да модернизира своята армия и да попълни запасите си след изпращането на военна помощ в Украйна, съобщи днес американското посолство в Прага, цитирано от Ройтерс и БТА.

 

Дарението ще допълни обещаните миналата година от Съединените щати на централноевропейската страна 106 млн. долара, отбелязва чешката информационна агенция ЧТК.

 

Преди това Радев бе опроверган и от Словакия. Само седмици след като Братислава даде десетки бронирани машини на Украйна, тя започна да получава танкове от Германия в замяна. Първият танк "Леопард" бе доставен от Германия на Словакия като компенсация за военната помощ, която Словакия е предоставила на Украйна.

 

България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20, но оттам са отговорили, че МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна. Това съобщи в Народното събрание служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на депутата


Танкът „Леопард 2A4” е част от размяната, в рамките на която Словакия предоставя на Украйна 30 въоръжени превозни средства BVP-1. От своя страна Словакия ще получи 15 танка „Леопард” от Германия, които ще бъдат разположени предимно в източната част на страната.


И Чехия категорично опроверга българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна, не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, и ако изобщо се стигне до някакво обновяване на въоръжаването в резултат на такава


Само дни по-късно и Чехия пусна видео с първите кадри от влизането в строя на новия чешки танк Leopard 2A4. Тя също го получи от Германия безплатно за помощта си, която оказа на Украйна с предоставянето на старо съветско въоръжение. Немските танкове за Чехия също ще бъдат общо 15 на брой.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4911 |15.02.2023 Василев: Най-големият шарлатанин е Радев, не е изключено негов съветник да е в следващия ”Магнитски” . 0| 2989 |06.02.2023 От 8 февруари партиите и коалициите могат да подават документи за регистрация за участие в изборите . 0| 3308 |06.02.2023 Семейството на изчезналия Емил с разтърсващо видео - дават 100 000 лева за откриването му . 2| 5234 |02.02.2023 Вени Марковски: Клубовете в РСМ трябва да популяризират културата, а не да създават противопоставяне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads