Реклама / Ads
5| 3455 |29.03.2021 НОВИНИ

Президентът Румен Радев подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“

.
Президентът Румен Радев Източник: Facebook
Държавният глава Румен Радев подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“.
 

„Поздравявам чудесната инициатива „Изпрати българска книга в Македония“ за дарение на български книги за сънародниците ни и почитателите на българската литература в Република Северна Македония и за енергията и упоритостта, с които тя се провежда въпреки предизвикателствата. Именно словото сближава и обединява хората, а книгата е неговият най-силен носител. Убеден съм, че българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“, заяви той.

 

„За мен е удоволствие да се присъединя към това родолюбиво начинание като даря тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. Книгата носи огромен духовен заряд и емоция, когато текстът се чете в оригинал на родния език на писателя, без подправяне и фалшификации“, добави Радев, като отбеляза, че силата на ЕС не е само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а ней-вече в свободата на обмен на идеи, на духовност и култура.

 

„Силно се надявам, че държавното ръководство на РСМ, което така енергично демонстрира стремеж към членство в ЕС, ще се ръководи от тези основополагащи принципи на съюза; че преследването на българските книги, култура и духовност в нашата съседка е останало безвъзвратно в тоталитарното минало; че това ръководство ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Защото вярвам в нашето общо европейско бъдеще.

Отбелязването на 24 май е добър повод за провеждане на активна кампания за дарение на книги за нашите сънародници в РСМ под наименованието „Родна реч“. Президентската институция ще се включи с удоволствие в нея, както и да и предостави патронаж“, отбеляза българският държавен глава.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3703 |26.03.2021 Радев: Скопие да зачита правата на гражданите с българска идентичност . 7| 4781 |25.03.2021 Радев организира спешна среща заради Северна Македония . 14| 3348 |23.03.2021 Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията . 4| 3559 |23.03.2021 Румен Радев: Днес загубихме изключителен творец и невероятна личност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads