Реклама / Ads
8| 3018 |20.04.2021 НОВИНИ

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Митов: Ще говоря с ИТН и ДБ

.
Румен Радев и Даниел Митов Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Кандидатът за премиер Даниел Митов каза, че ще търси подкрепа от ИТН и ДБ.
 

„Уважаеми господин Митов, в изпълнение на член 99 ал.1 от Конституцията на Република България ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок, както е по Конституцията на Република България, да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж; правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза“, каза президентът Румен Радев.

 

Данииел Митов след това обясни пред журналисти: "Знаете, че днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама между приемственост и опит от една страна, и, от друга страна - обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде съставен и бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване.

 

"Подкрепа ще търсим първо от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Разбира се, това е "Демократична България". Ще ги поканим официално за консултации. От там насетне вече зависи от тях дали ще се отзоват. Ние ще ги поканим официално и тогава вече искаме и от тях някакъв официален отговор. Аз се надявам, че в българския политически живот и в българския парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозният подход към нещата. Казвали сме нееднократно, че кампанията отмина. В момента вече сме в периода, в който трябва да се работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо! Освен "Демократична България", ние ще поканим и групата на "Има такъв народ". При всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти за това какъв кабинет може да се състави". 

 

"Засега неофициални разговори не сме водили с никого. Ще си ги водим официално, както си е по процедура", каза Митов и допълни, че: "Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционна форма" 

 

"От БСП и ДПС няма да търсим подкрепа", заяви Митов. "Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме от там нататък решения в максимално кратки срокове", категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2992 |20.04.2021 Радев връчи мандата за кабинет на проектопремиера на ГЕРБ Дани Митов . 8| 3251 |20.04.2021 Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС за правителство . 9| 3421 |19.04.2021 Президентът връчва мандата за съставяне на правителство утре в 13 часа . 29| 3334 |19.04.2021 Христо Иванов: Не сме сила, на която да се връчи мандат. Хората заложиха на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads