Реклама / Ads
0| 3605 |03.05.2022 НОВИНИ

Радев нахока управляващите, че нямали собствено мнение и им зададе няколко въпроса за военната помощ

.
Румен Радев
Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурността на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е гост на Аграрния университет в Пловдив.
 

Държавният глава призова „тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса“:

 

- Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София - има ли нещо, което да пази небето над този периметър?

- Какво е състоянието на българската авиация – отчита ли се това?

- Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?

- Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?

- Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

 

„Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите – е невежо“, каза още Радев.

 

Държавният глава изтъкна, че е важно да се чуят аргументите, с които Народното събрание ще вземе това решение.

 

Той прогнозира, че ръководството на БСП ще намери формулировка, в която хем социалистите да не носят отговорност, ако се прати оръжие към Украйна, хем да не напускат коалицията.

 

Румен Радев припомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

 

„България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение – ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – давайте оръжие – също ще го изпълнят. Хората, които насаждат милитаристични мнения, не правят разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна, някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими“, каза президентът.

 

Що се отнася до ситуацията с газа, той смята, че Европа трябва да излезе с общо решение. Президентът уточни, че в никакъв случай не оправдава постъпката на Русия, защото това е грубо нарушение на договора. Според него въпросът е какво е направила българската страна при положение, че знаеше, че има такава потенциална опасност.

 

Радев посочи, че „Булгаргаз“ има лиценз за търговец и попита защо не е сключил договор за май. Президентът намекна, че това е било осъществимо за цена на газа от около 70 евро и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

 

„Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта - нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз“ - дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне“, посочи Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3161 |03.05.2022 Служители на НСО от кортежа на Радев са пострадали при катастрофа в Пловдив . 0| 12542 |02.05.2022 Радан Кънев с кърваво писмо до Радев, Борисов и Нинова: Не се прави така! . 0| 11362 |02.05.2022 Иво Инджев: Радев да си мери думите! БСП ще напусне коалицията само ако Нинова ни измами така, както Путин измами целия свят . 0| 30190 |01.05.2022 Водещият Светослав Иванов прикани Радев да отиде при Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads