Реклама / Ads
46| 5212 |08.11.2009 НОВИНИ

Президентът застана зад Станишев в УНСС

.
Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
Аз сигурно нищо не разбирам от национална сигурност, ако това, което се прави през последните месеци, се отчита като полезна дейност, заяви президентът Георги Първанов. Държавният глава имал усещане за недосегаемост на мутрите.
 

Определени среди са на път да осъдят бившия министър-председател за това, че някой някъде е преместил една папка. В тази папка има информация за това колко пъти са си говорили депутатите X с бизнесмена Y. Този казус постави президентът Георги Първанов пред младите хора по време на кръгла маса на тема „Двадесет години по-късно – през погледа на младите" в УНСС. „Ако това е национална сигурност, аз нищо не разбирам от национална сигурност. Тук се действаше много бързо и радикално, защо не се действаше така радикално спрямо символите на прехода – мутрите, босовете на организираната престъпност”, попита Първанов.
Президентът каза още, че във всичките 20 години на прехода винаги е имало опити съдебната власт да се използва за политически натиск. „Съгласни ли сте с този извод и ако не сте, поспорете с мен”, призова Първанов студентите.
По-рано Тодор Лесов, студент по Политология в УНСС, посочи като позитиви на прехода възможността за демократични избори, многопартийният модел, промяна в икономическия модел, свободата на личността. Според него, обаче няма усещане, че има върховенство на закона, равноправие. Бедността пък поражда корупция., но основният проблем е ненаказуемостта. "Продължавам да оставам с усещането, че босовете на престъпния свят са недосегаеми“, допълни той.


В презентации беше представена картината на прехода от социологически проучвания. Ако през 1988 г. младите посочват три водещи ценности – трудолюбие, интелигентност и скромност, през 2002 година скромността се заменя с пробивност.
Все повече млади хора предпочитат успехи, дори с цената на морални компромиси. Проявяват се инициативността и индивидуализма. Все повече млади хора смятат, че четенето е демоде, а над 60 % предпочитат да сърфират в Интернет. През последните години апатията към политиката прераства в антиполитични настроения. Една трета от младите хора смятат, че всички партии трябва да се забранят. Има все повече интерес към висшето образование, същевременно около 20 % от младежите отпадат от системата преди да са завършили средно образование.

Младите хора трудно се самоопределят, не могат да поставят цели пред себе си или не знаят как да ги осъществят. Не желаят да се квалифицират, да работят.

Над 50 % смятат, че не трябва да се разчита на държавата и също толкова смятат, че сега се живее по-добре.

По време на дискусията не стана въпрос за корупцията във ВУЗ, където има немалко случаи на купувани изпити и купувани дипломи. През лятото се разгоря огромен скандал в именно в УНСС, където преподавателят Петкан Илиев бе хванат да урежда изпити на студенти. Ректорът на университета проф. Борислав Борисов тогава заяви, че случаят е единичен. Борисов е съветник на президента Първанов, чийто син учи именно в УНСС и е председател на Съвета на ректорите в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5272 |07.11.2009 Борисов: Станишев изяде бостана, от мен сега искат дини . 9| 5043 |04.11.2009 Обвинението погва посредника на Станишев? . 19| 4864 |04.11.2009 Парламентът гледа имунитета на Станишев, той вече подписал да бъде снет . 3| 5483 |04.11.2009 Кокинов: Имаме зелена улица за разследване срещу Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads