Реклама / Ads
14| 6787 |27.01.2020 НОВИНИ

Президентството за питането на Гешев: Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията

.
След като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд да разтълкува конкретни текстове от Върховния закон, касаещи имунитета на президента, от ”Дондуков” 2 излязоха с позиция по темата. ”След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“, посочват президентството.

От документ, публикуван на сайта на прокуратурата, стана ясно, че обвинител №1 се интересува от точната дефиниция на понятието "държавна измяна". Гешев пита върховните съдии и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че президентът може да е извършил престъпление.

 

В тази връзка главният прокурор отправя и шест въпроса до КС. От държавното обвинение питат и дали отбелязаната в основния закон "държавна измяна" се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна", глава "Престъпления против Републиката", както и каква е разликата между "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" и какви са изискванията за вида и мащаба на престъплението.


В искането се пита още дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и съответно - дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

 

Искането на Гешев е без дата. Освен това не става ясно каква е причината за него и защо е необходимо върховните магистрати да се произнасят по него. Конституционният съд вече е образувал дело по искането, а за съдия докладчик е определена Мариана Карагьозова-Финкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5685 |27.01.2020 КС се задейства светкавично по питането на Гешев относно президента . 3| 4732 |19.12.2019 Иван Гешев: „Независим“ прокурор може да не се случи в рамките на нашия живот . 4| 4335 |19.11.2019 Съдия за избора на Гешев: Радев може да поиска тълкуване от Конституционния съд . 8| 4268 |14.11.2019 Безпрецедентният Гешев: Безпрецедентна процедура в рамките на България, на ЕС и на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads