Реклама / Ads
1| 4255 |30.04.2015 НОВИНИ

НС прие на първо чете закона на БСП за търговските вериги

.
Източник: Булфото, архив
За пореден път от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесоха Закона за защита на конкуренцията в НС и той бе приет на първо четене. От парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова обясни, че целта на закона е да се подкрепят производителите на български стоки, работните места на хората, работещи в тези фирми и бюджета чрез приходите, които идват от такова производство.
 
„Искаме да направим това чрез гарантиране през закона спазването на конкуренцията, на свободната пазарна среда и свободното договаряне, изравняване на условията между българските производители и търговските вериги”, каза още тя.  Нинова подчерта, че е имало и може би още има нелоялни практики, които изкривяват свободната пазарната среда и водят до злоупотреба от страна на търговските вериги към българските производители и трябва да се сложи край на това. Депутатът обясни, че според европейското законодателство всяка държава членка може да реши този проблем чрез националното си законодателство.
          
Нинова поясни, че в предлагания закон за търговските вериги влизат няколко основни промени: да не се налагат на българските прозиводители такси, които не съответстват на реално предоставена от другата страна услуга, като такси "рожден ден"; забрана да се прехвърля рискът върху доставчика, когато магазинът не е успял да продаде стоката; забранява се и възпрепятстването на българските производители да продават свободно на пазарната си цена на трети лица, извън договорните си отношения с търговските вериги.
    
Корнелия Нинова подчерта, че в разговорите с представители на търговските вериги, те са признали, че това действително са нелоялни практики. По думите й те са заявили, че след провелите се дискусии тези практики вече не се предлагат. „След като веригите вече са коригирали това свое поведение, няма никаква пречка тези промени да бъдат записани и в закона, за да няма изкушения в бъдеще отново да се появяват нелоялни практики”, категорична бе тя. Според депутата твърдението, че с тези промени в закона ще се вдигнат цените на пазара, с времето се е доказала като невярна. „Нали веригите твърдят, че вече спазват тези правила. Къде е тогава увеличението на цените?”, попита Нинова.
    
Тя обясни, че между първо и второ чете ще бъдат приемани предложения за допълване и подобряване на текста на закона. Зам-председателят на групата на левицата предложи между двете четения да се създаде екип, в който да влязат български производители, представители на търговските вериги, на политическите партии в НС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4303 |29.04.2015 ЧСИ-то искало да вземе първо сървъра на телевизията . 1| 5208 |28.04.2015 Първо във Фрог: Махнаха шефа на гранична полиция . 8| 5213 |25.04.2015 БСП прие критерии за кандидати и коалиции на местните избори . 0| 7065 |24.04.2015 Първо във Фрог: Ренета Инджова при Вартоломей I!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads