Реклама / Ads
0| 12594 |27.06.2008 НОВИНИ

Приеха промените в Закона за МВР

.
Според опозицията законопроектът бил част от димната завеса на управляващите за прикритие на покровителстването на корупционните схеми, захранващи ги от 3 години.
 

 

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за МВР, които бяха внесени от Ангел Найденов от левицата и група народни представители със 121 гласа „за”, 56 „против” и 6 „въздържал се”.

По силата на този законопроект ще се създаде Агенция „Оперативни технически операции”, обединяваща функциите на ДОИ и ДОТИ. Премиерът ще назначава шефа на агенцията с 5-годишен мандат по предложение на министъра на вътрешните работи. След това може да има преизбиране за още един мандат. Агенцията ще е в МВР, но със самостоятелен бюджет в рамките на бюджета на МВР.

Главните дирекции в МВР са „Криминална полиция”, „Охранителна полиция”, „Гранична полиция”, „Досъдебно производство” и „Пожарна безопасност и спасяване”. „Криминална полиция” включва дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” и Дирекция „Противодействие на общата престъпност”. „Охранителна полиция” е съвкупност от „Охранителна и пътна полиция”, „Транспортна полиция”, „Жандармерия”, „Миграция „ и „Български документи за самоличност”.

police_0.jpg
 снимка Вяра Йовева

Областните дирекции на МВР се създават и закриват с решение на МС по предложение на министъра на вътрешните работи. При осъществяване на своята дейност той се подпомага от зам.-министрите и главния комисар. Именно той е висшата професионална длъжност в МВР.

Създава се и дирекция „Вътрешна сигурност” на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи. Дирекцията ще е специализирана структура за вътрешен контрол на дейността на служителите на ведомството. Появява се и фигурата на разследващия полицай.

По-рано днес депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че този законопроект за МВР бил доказателство за катастрофата на наказателната политика на правителството досега. Атанасов не изрази особен оптимизъм от промените, заради убеждението на новия мистър на вътрешните работи, че в България нямало мафия, защото ако не признаел проблемът, нямало как да се води борба с него. Законопроектът бил част от димната завеса на управляващите за прикритие на покровителстването на корупционните схеми, захранващи ги от 3 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7032 |22.04.2008 Волен Сидеров: Промените в кабинета са жалки козметики . 18| 5138 |21.04.2008 Тайната вечеря на лидерите решава промените . 8| 4829 |12.04.2008 Промените в кабинета - когато му дойде времето . 0| 4796 |15.07.2007 Семействата на болните деца приеха споразумението, присъдите на медиците вероятно ще бъдат отменени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads