Реклама / Ads
4| 7360 |23.08.2013 НОВИНИ

Прилепи носят нов смъртоносен вирус

.
Прилепи в Саудитска Арабия са източник на мистериозния вирус, който разболя близо 100 души и половината от тях починаха, съобщи “Ню Йорк таймс”. За Близкоизточния коронавирусен респираторен синдром (MERS) се заговори преди малко повече от 15 месеца, след като инфекцията започна да убива хора в Близкия изток и пътували дотам европейци.
 

Вирусът причинява тежки пневмонии с дихателна недостатъчност. С увеличаването на случаите не само в региона, но и на Стария континент, Световната здравна организация предупреди, че може да се стигне до епидемия. Първите страхове са заради наближаващия хадж, когато милиони поклонници се събират в Мека. Не се стига до взрив, но и заразата не секва с времето.
 

Първоначално вирусът бе свързван с причинителя на ТОРС, който се разпространи в 30 страни и уби 800 души през 2003 г., но впоследствие се оказа, че двата щама са генетично различни.
 

В проучване, публикувано в сряда, международен екип от лекари приписа разпространението на новата разновидност на дребните бозайници. Но предупреди, че остават много въпросителни.
 

Вирусът е бил открит във фекална проба на прилеп от вида Taphozous perforatus, който населява изоставени сгради и дори гробници. Но не е ясно как опасната инфекция е стигнала до човека, защото тези животни обикновено не хапят хора, няма как и да заразят храната. Според ветеринарния лекар д-р Джонатън Епщайн, който помага в изследването, е възможно заразяването да е станало чрез вдишване на прах от изпражненията на “летящите мишки”. Най-вероятно при почистване. По подобен начин хантавирус вече е предаван от мишки на хора.
 

Но също така е възможно коронавирусът от прилепи първо да е преминал в домашни животни и те да са го “придвижили” до човека. Преди дни учени съобщиха, че са намерили антитела от подобен вирус у камили в Оман. И дори се появи хипотеза, че те са източник на заразата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6227 |12.06.2013 Президентът: БСП и ДПС ще си носят кръста; много се бърза . 6| 10798 |25.05.2012 Получаваме от Европа милиони за прилепи и насекоми . 7| 5790 |15.12.2011 Омбудсманът: Политиците да си носят отговорността за законите . 6| 5625 |13.12.2011 "Недосегаемите" прогонили 20 000 прилепи от Деваташката пещера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads