Реклама / Ads
69| 9167 |19.03.2021 НОВИНИ

Гешев с цитат за казаците: ”Ще ги бием и прогоним”. МО призна за служители, арестувани за шпионаж

.
Иван Геше на пресконференцията Източник: БГНЕС
Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София.
 

Арестувани са по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, съобщиха от пресцентъра на МО. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

 

"Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!", написа главния прокурор Иван Гешев в "Туитър" и прикачи снимка от паметната плоча на генерал Иван Колев в Добрич с надпис: 

 

Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”

 

Цитатът на Гешев е по повод акцията "Тайфун" срещу руски шпиони, давали информация в полза на Русия.


.

 

На пресконференция на прокуратурата стана ясно, че до този момент са задържани общо шестима души, като по-голямата част от тях са бивши и настоящи служители на служба "Военно разузнаване".

 

"Има веществени доказателсва за участниците в групата. С оглед на това, че престъпната дейност застрашава националната сигурност, няма да се отговаря на допълнителни въпроси. В резултата от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Става дума за бивш ръководен кадър в служба Военно разузнаване към министъра на отбраната'', обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева на пресконференцията.

 

Тя уточни още, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба "Военно разузнаване". Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

 

Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. От прокуратурата пуснаха записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

 

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във "Военно разузнаване". Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия.

 

Третият участник също е действащ служител на "Военно разузнаване", който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

 

Сийка Милева уточни, че Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил. Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места, посочи тя.

 

По време на брифигна стана ясно, че единият от общо шестимата задържани е опитал да избяга, но е бил заловен в близост до сградата на посолството на Руската федерация у нас, в която по всяка вероятност е понечил да се укрие, уточнява Новини. бг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9172 |17.03.2021 Илия Златанов: Гавази на Гешев са били 4 седмици в ареста в Дубай . 34| 6670 |15.03.2021 Гешев иска по-високи заплати в Бюрото за защита . 30| 10609 |15.03.2021 Юристи спрягат Гешев за специален прокурор. Гласят Георги Ушев за шеф на ВКС . 20| 13605 |10.03.2021 Евростат попари "статистиката" на Гешев и Терзийски - оказахме се първи и по престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads