Реклама / Ads
3| 3084 |08.02.2024 НОВИНИ

Пробив: СОС постигна съгласие за председател. Ще започне ли работа местният парламент?

.
Цветомир Петров
След месеци наред в тупик Столичният общински съвет най-сетне постига консенсус около личността на председателя на местния парламент. Цветомир Петров ще получи необходимата подкрепа, за да заеме поста, с което ще се отпуши работата на СОС. 
 

Кандидатът на ПП-ДБ-”Спаси София” ще получи подкрепата на всички съветници. Борис Бонев от групата на ПП-ДБ благодари за подкрепата и уточни, че това не е сглобка, а временно решение, което ще позволи на Столичния общински съвет да започне работа.





Петров ще бъде временно решение и ще заема поста за до шест месеца. Това предложение изглежда срещна подкрепата на формациите, които дълго време не успяваха да постигнат сближаване на позициите. Всички партии изразиха готовност за "широка подкрепа", с изключение на "Има такъв народ". Ако този консенсус се запази, Петров ще заема поста до юли. Предстои обаче гласуване.

За да бъде избран за председател на Столичния общински съвет, Петров трябва да получи гласовете на 31 съветници от 61-местния градски парламент.

 

“Направихме всички крачка напред, за да разрешим кризата в СОС. Ще подкрепим председател, за да можем да отворим работата в общината”, посочи пред журналисти общинският съветник Вили Лилков от "Синя София".

 

Той уточни, че няма предварителни договорки за разпределението на комисиите.

 

"Ние сме за една широка подкрепа, на г-н Петров, за да отпушим работата на общинския съвет, за да можем да заработим. Ще останем обаче твърда опозиция", заяви пред медиите Красимир Рангелов от групата на "Възраждане". Той повтори, че не е имало убеждение, няма сглобки и няма договорки за комисии.

 

Рано ли е още обаче за надежда, че Столичният общински съвет ще излезе от задънената улица? Изглежда националните ръководства на партиите имат малко по-различен прочит на случващото се в местния парламент в София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера заговори за предсрочни избори в столицата, а днес Корнелия Нинова посочи, че БСП трябва да държат на свой кандидат и повтори огорчението на червените от премахването на Паметника на Съветската армия от центъра на столицата. Председателят на БСП-София Иван Таков обаче заяви, че "не е чул" какво е казала Корнелия Нинова.

 

“Три месеца имаше огромен проблем най-голямата група в СОС да намери подкрепа. Те не са намерили такава за себе си. Формула, която намира сглобка, сватба или заварка, не е налице”, увери Прошко Прошков от ГЕРБ. 

 

Той обаче градът е хвърлен в “неопределено безвремие” и това е причината ГЕРБ да се съгласят с “широка подкрепа”.

 

“Ние не подкрепяме “Продължаваме Промяната”, нито техния кандидат. Ние сме за широка подкрепа”, допълни Прошков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2789 |08.02.2024 Елена Йончева: Европа мълчи за надигането на фашизма  . 8| 2977 |08.02.2024 ГЕРБ готови с отстъпки за Габриел, но държат на свое МВнР . 9| 24320 |08.02.2024 Нели Куцкова: Има връзка между Нотариуса, жълтите медии и главния прокурор . 0| 3622 |08.02.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части от столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads