Реклама / Ads
0| 4064 |04.01.2024 НОВИНИ

Вили Ликов предлага нова тактика за блокирания общинския съвет в София - временен председател

.
Вили Лилков
Да бъде избран временен председател на Столичния общински съвет (СОС) до приемането на бюджета на София за 2024 година. Това предлагат общинските съветници Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. "След което той се оттегля от поста", уточнява Лилков.
 

Повече от два месеца общинският съвет в столицата не работи заради невъзможност да бъде избран председател, което на практика блокира дейността му. Номинацията на Борис Бонев от най-голямата политическа група - "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (23 съветници), не събра необходимие 31 гласа. Втората по численост група ГЕРБ-СДС бойкотира всичките осем гласувания и не предлага свой кандидат за поста. Останалите кандидати също се провалят. Стигна се дотам Бонев да оттегли кандидатурата си, от ПП-ДБ дори предложиха друг председател - Грети Стефанова, която обаче също не събра необходимия брой гласове. Така СОС остава блокиран. Следващото заседание е на 11 януари.





ГЕРБ-СДС предлагат да има коалиционно споразумение. Решението обаче Лилков и останалите виждат в ротационен председател.

 

"Изминаха повече от два месеца от избирането ни за общински съветници, а СОС все още не е започнал своята работа. Нещо повече, след неуспешните избори на председател, СОС е в политическа криза и не се очертава близка перспектива за оформяне на мнозинство, което да поеме политическа отговорност за управлението на Столична община", пише Лилков във Facebook.


Той - заедно с останалите общински съветници от "Синя София" Ивайло Йонков и Иван Сотиров, както и Карлос Контрера от ВМРО, предлага формула "за излизане от политическата криза и за начало на същинската работа в СОС".





Тя се състои от шест точки:


1. Избиране временно на Председател на СОС до приемането на Сборния бюджет на Столична община за 2024 г., след което той се оттегля от поста.


2. Структуриране на постоянните комисии и специализираните органи на СОС на пропорционален принцип, при даване възможност на всеки общински съветник за участие в три от тях.


3. До приемането на Бюджета за 2024 г. в дневния ред на заседанията на СОС се включват само доклади, които са единодушно подкрепени от членовете на Председателския съвет.


4. Изискваме от кмета на Столична община да внесе в СОС Програма за управление и реформи и нова структура на общинската администрация.


5. Изготвяне на Оперативна работна програма на СОС за 2024 г.


6. Задължително на всяко заседание се провежда изслушване на кмета на София по актуални въпроси като първа точка в дневния ред на СОС.

 

Следващото заседание на СОС е насрочено за 11 януари, като единствената точка отново е избор на председател.

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4356 |04.01.2024 Загиналият след гонка с полицията мъж в Стара Загора се е задушил под тежестта на 5-ма полицаи . 5| 4039 |04.01.2024 Иван Таков: Ние помним освободителите и никой безродник не може да промени това . 4| 4009 |04.01.2024 Военният министър: Няма да пращаме кораби в Червено море . 15| 15659 |04.01.2024 Гръцки магистрали: Пътят от „Кулата” до Солун ще струва около 3,30 евро в една посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads